Sorte žitarica / Što je pivarski ječam i znate li za što se koristi

Image
Foto: Pixabay

Zbog sigurnog otkupa i više cijene od pšenice, pivarski ječam je hit među našim poljoprivrednicima, a koji je to pivarski ječam pročitajte u nastavku

10.1.2019.
23:07
Pixabay
VOYO logo

Ječam ima više vrsta odnosno varijeteta, a samo jedan od njih je pivarski ječam

Ječam (lat. Hordeum vulgare) se dijeli na pet varijeteta, a to su :

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- dvoredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. distichum), koji najčešće služi za proizvodnju piva, pa ga i zovemo pivarski ječam.
- višeredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. hexastihum)
- prijelazni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. intermedium)
- nepotpuni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. deficiens)
- labilni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. labile)

Ječam ozimi dvoredni naziva se i pivarski ječam, ako se sije u jesen tada se koristi u ishrani stoke.
Ove dvije spomenute primjene i jesu najvažniji razlozi uzgoja ozimog ječma. 
Za proizvodnju slada koristi se dvoredni ječam.
U industriji se pivarski ječam rabi prvenstveno u proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan slad. 
Slad pivarskog ječma rabi se u pekarskoj, konditorskoj, tekstilnoj industriji, u proizvodnji kvasca, škroba i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ponekad su urod zrna i kakvoća neizvjesni pa je pivarski ječam ponekad rizično sijati.
Pivarski ječam u svojoj proizvodnji ima takav genetski potencijal rodnosti koji nije dovoljno iskorišten. Proizvođači ga često gnoje dušikom ispod potrebne doze bojeći se visokog sadržaja bjelančevina u zrnu ječma. Time negativno utječu na urod zrna i druge pokazatelje kakvoće zrna pivarskoga ječma. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo