Ljekovito bilje / Trnina cvijet ili ljekovito šumsko voće

Image
Foto: www.pixabay.com

Trnina cvijet je još jedna, vrlo ljekovita, šumska biljka. Trnina cvijet uzgaja se kao živa ograda, pojedinačni grmovi, stabla, ili kao ukrasna biljka

12.8.2018.
17:34
www.pixabay.com
VOYO logo

Trnina cvijet (lat.Prunus spinosa L.) je uglavnom poznata kao ljekovita biljka. Iako za nju malo ljudi zna, konzumacija trnine ima dugu tradiciju To jedna vrsta divljeg jestivog voća. Kao voće poznavali su je i u starom Rimu. Njezina je prehrambena uporaba ograničena, ali u mnogim se europskim kuhinjama još uvijek upotrebljava. Kod nas je trnina cvijet neopravdano palo u zaborav.

Trnina cvijet je u potpunosti prilagođena našoj kontinentalnoj klimi i prisutna je u cijeloj Hrvatskoj. Ovu biljku naći ćemo u djelomičnom hladu, na rubu voćnjaka, šume ili parka.  Trpko-kiseli okus ploda trnine u svježem stanju nije ugodan, ali nakon nekoliko mrazeva okus postaje prihvatljiviji. Brojne su mogućnosti prerade ovog zdravog voća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi nazivi za ovu ljekovitu biljku su trnjina, trnula, trnavka, trn, crni trn, tarn, divlja šljiva, grmulja, kukinja.

Trnina cvijet je ustvari razgranati grm, manje drvo i dolazi iz roda šljiva (Prunus) a spada u porodicu ruža (Rosaceae). Može narasti u visinu 1-3 metra, dok kao drvo može narasti i do 5 metara. Dozrijeva od kolovoza do listopada. Plod je najbolje ubirati u studenom i prosincu, nakon nekoliko mrazeva koji ubiju trpki okus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog oštrih i dugačkih bodlji trnina se obično sadi u gustu živicu kao živi zid oko vrta ili dvorišta za obranu od prolaska stoke i divljih životinja.

Trnina cvijet vrlo je dobra za uzgoj na klizištima jer sprječava eroziju tla. Narodna medicina odavno poznaje ljekovitost trnina cvijeta, a upotrebljava se i kao sirovina za proizvodnju alkoholnih pića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikoj Britaniji od nje proizvode jednu vrstu džina a u Rusiji se od trnine proizvodi delikatesna rakija ternovka.

Ljekovita svojstva su najbolje iskorištena u pripremi čaja. Čaj od cvjetova tako pospješuje izlučivanje mokraće, smanjuje intenzitet grčeva probavnog sustava i općenito se upotrebljava za jačanje probavnog sustava. Čajem su se također ispirali kožni osipi, a sok se koristi za ublažavanje problema uzrokovanih bolestima u usnoj šupljini i grlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo