Povrtnjak i biljke povrtlarice / Znate li što je endivija eskriol?

Image
Foto: www.pixabay.com

Eskariol endivija omiljena salata rastresite glavice koja razvija veliku i blago zdjelastu zelenu rozetu, a što je endivija eskriol pročitajte u nastavku

12.11.2019.
15:56
www.pixabay.com
VOYO logo

Eskariol endivija je salata rastresite glavice, a postoje dvije vrste:

Endivija eskariol zelena 
Razvija veliku i blago zdjelastu zelenu rozetu. Pogodno se razvija na lakšim tlima koja su bogata hranjivima. Najbolje je uzgajati kasno ljeti i u ranu jesen. 
Kao pretkulture dobre su joj kupušnjače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endivija eskariol žuta 
Odlikuje se listovima žuto – zelene i svjetlije boje. Sadi se na mjestima ranih kupušnjača, krumpira, graška i sl. Ima veliku rozetu koja je blago zdjelasta. 
Ova salata traži dobro gnojeno pješčano tlo.

Eskariol endivija  koja spada u rod Cichorium je salata koju karakterizira gorkasti okus. 
Ima ih više vrsta, poput belgijske, kudrave te cikorije, koja se razlikuje debljim i žilavijim stabljikama. 
Eskariol endivija  koristi se sirova na salatu, a ona starija i gorča kuhana na lešo i otvara apetit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezini listovi su po sadržaju nekih minerala i vitamina bogatiji  od salate, ali to se odnosi na zelene listove rozete, a unutrašnji listovi rozete, koji su žuti i manje gorki, nešto su siromašniji. Zbog male energetske vrijednosti cijeni se kao dijetalna namirnica.

Eskariol endivija  ima gustu rozetu koju čine naborani, duboko urezani, nazubljeni listovi s nježnim i krhkim srednjim žilama. Endivija je pristigla za berbu kad je rozeta postigla svoju punu veličinu karakterističnu za kultivar, a unutrašnji listovi rozete sasvim su svijetli ili žuti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo