Poput oraha i badema, kesten ne sadrzi gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergicnih na psenicu.
Kesten sadrzi minerale, vitamine B-kompleksa, vitamine A i C. Oni se sacuvaju prilikom kuhanja, jer plod stiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrzi i kalcij, magnezij, sumpor, klor, zeljezo, bakar te mangan.
Kesten je jedino orasasto voce s vitaminom C. Osim toga kesten je neobicno bogat folnom kiselinom, koja se inace nalazi u zelenom lisnatom povrcu. Folna kiselina je potrebna za rast stanica, sintezu DNA i normalan rad zivcanog sustava. Unos hrane bogate folnom kiselinom povecava izglede za zacece, a tijekom trudnoce osigurava pravilan razvoj fetusa.
Kesten je bogat izvor mono-nezasicenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasicene masti stite zdravlje kardiovaskularnog sustava i pomazu sniziti razinu kolesterola, pise fit-team.com.
U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je skrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto. No, treba imati na umu da kesten ima manje kalorija od ostalih orasastih plodova.
Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporucuje se djeci, sportasima, trudnicama i starijim osobama. Pomaze kod bubreznih i probavnih tegoba, a moze se koristiti i za izbacivanje viska vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.
S obzirom da je teze probavljiv, budite, kao i obicno, umjereni u kolicinama kestena i njegovih poslastica koje od jednom konzumirate! Dobro je kombinirati razlicite nacine pripreme, s obzirom da ce peceni kesten biti bogatiji na vitaminima, a kuhani na mineralima