Kombucha
Fermentirani čaj poznat pod imenom kombucha posebno je popularan u državama kao što su Kina, Rusija, Koreja i Njemačka, gdje se cijeni zbog svojih zdravstvenih koristi. Prema mišljenju stručnjaka iz američke klinike Mayo ovaj čaj popravlja stanje jetre i probave općenito, jača imunitet pa čak i sprečava rak. Ovaj čej treba piti umjereno, jer neki ljudi mogu biti osjetljivi na njega, posebno na početku. Naime, čaj se priprema uz pomoć gljive koja se razmnožava i klijanjem u otopini čaja i šećera.
Kod pretilih osoba kombucha potiče gubitak kilograma, no ako ovaj čaj piju jako mršavi mogu se malo i udebljati. Dobra je i za kožu jer kao oblog balansira masnu kožu i ublažuje ekcem.
Kimchi
Omiljeni koreanski specijalitet je crvenkasti fermentirani kupus (ali i drugo povrće) koji se priprema s mješavinom češnjaka, octa, soli, papra i drugih začina. Iako ima snažan miris i okus češnjaka i ljutih feferona servira se uz svaki obrok, samostalno ili pomiješan s rižom ili okruglicama. Zbog visokog sadržaja vlakana i malo kalorija smatra se jednim od važnih faktora zbog kojih se pretilost nije proširila po Koreji. Koreanci ga jedu s gotovo svime, uključujući i palačinke, pizzu, burgere i juhe.
Koreanski kimchi pun je vitamina A, B i C, no najveću korist donose 'zdrave bakterije' Lactobacilli, koje se obično nalaze i u drugoj fermentiranoj hrani poput jogurta. Ova dobra bakterija pomaže probavu, a može zaustaviti i spriječiti infekciju kvascima.
Neke studije su pokazale da fermentirani kupus sadrži sastojke koji mogu spriječiti rast raka.
Kako se priprema Konzervira se uz pomoć soli koja sprečava razvoj štetnih, a potiče rast dobrih bakterija. Poželjne bakterije potiču fermentaciju, pri čemu se stvaraju aminokiseline i mliječna kiselina. Sad se dodaju razni začini. Osim tradicionalnih češnjaka i feferona dodaju se i mladi luk, mrkva, poriluk, đumbir, sezam, kruške, oštrige, morski račići, kesten, morski puževi, pinjoli ili morske alge. Zbog tako različitih dodataka postoji preko 100 vrsta kimchija.