Autori studije naglašavaju da je konzumacija jedne jabuke dnevno mnogo djelotvornija u smanjenju razine LDL (lošeg) kolesterola u krvi nego bilo kojeg drugog voća i povrća bogatog antioksidansima.
U studiji, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Functional Foods, sudjelovale su zdrave odrasle osobe u dobi između 40 i 60 godina koje su jabuke konzumirale manje od dva puta mjesečno i nisu uzimale biljne koncentrate ili suplemente polifenola. Potom je 16 sudionika jelo jednu jabuku dnevno tijekom četiri tjedna, 17 ih je tijekom istog razdoblja uzimalo kapsule koje su sadržavale 194 mg polifenola, a 18 ih je uzimalo placebo.
Kod osoba koje su uzimale placebo nije zabilježeno nikakvo djelovanje na LDL kolesterol, kod osoba koje su uzimale dodatke polifenola zabilježeno je mjerljivo djelovanje na smanjenje razine LDL kolesterola, no najsnažnije djelovanje na smanjenje razine ovog 'lošeg' kolesterola imala je konzumacija jedne jabuke dnevno.
http://www.vitamini.hr/