HDL kolesterol je važan jer sprječava nakupljanje 'lošeg' LDL kolesterola na stijenkama krvnih žila, stoga je njegova uloga u zaštiti od srčanožilnih bolesti velika. Za žene je preporučena vrijednost iznad 1,2mmol/L, a vrijednosti iznad 1, 6 mmol/L imaju zaštitnički utjecaj na srce.
Uzrok niskom HDL kolesterolu može biti nedovoljno tjelesne aktivnosti, pušenje, uzimanje određenih lijekova, genetika, ali naravno i nepravilna prehrana. Kako biste povisili dobar kolesterol u organizmu, osim uvođenja tjelesne aktivnosti, prestanka pušenja itd., pazite na odabir namirnica.
Birajte cjelovite namirnice niskog glikemijskog indeksa, poput svježeg povrća i voća, kompleksnih ugljikohidrata bogatih prehrambenim vlaknima (grah, grašak, zob, heljda, jabuka, naranče, tamnozeleno povrće).
Izbjegavajte peciva i pekarske proizvode, bijelo brašno, bijeli šećer i ostale rafinirane proizvode. Ograničite unos industrijskih prerađevina i namirnica bogatih trans mastima, slatkiše i grickalice.
Izaberite namirnice bogate omega-3-masnim kiselinama, poput plave ribe, oraha, lanenog ulja ili omega-3-masne kiseline uzmite u obliku dodatka prehrani. Koristite često maslinovo ulje.
Budite umjereni s alkoholom, jedna čaša na dan crvenog vina može djelovati blagotvorno, ali višak alohola imat će suprotan učinak.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com