Pazite, ova hrana – koju svakodnevno koristimo – može biti otrovna

Nepažljivo pripremljeno jelo može biti štetno, pa čak i opasno po život. Da biste izbjegli trovanje hranom, trebate je pravilno pripremiti, a ostatke na vrijeme spremiti u hladnjak ili zamrzivač

19.12.2013.
8:40
VOYO logo

Specijaliteti koji imaju i otrovnu stranu

1. Gljive – ako ih berete sami, ne zaboravite da je oko pet posto gljiva otrovno.

2. Rabarbara – zeleni listovi sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli dobiti bubrežne kamence, a ako pojedete veću količinu, to može biti i kobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Grah – sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sustava, analogno ljudskim antitijelima. Samo tri nekuhana graha mogu izazvati povraćanje i proljev.

4. Jabuke – koštice sadrže cijanid. Ako pojedete veću količinu, mogli biste povratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Rajčica – peteljka, list i zeleni dio na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može se koristiti u kontroli štetočina.

6. Krumpir – zeleni krumpir sadrži veće količine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slučajevi su rijetki, ali su ipak zabilježeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Trešnje – koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste povraćati, imati poteškoće s disanjem, pa čak i zatajenje bubrega.

8. Brazilski oraščići – hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti (1.000 puta veća koncentracija radija nego u nekoj drugoj hrani).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Muškatni oraščić – poznati halucinogen. Može dovesti do specifične psihoze koja je povezana s osjećajem sigurne propasti.

10. Riba nadimalica (Pufferfish) – japanska delikatesa može dovesti do paralize i smrti. Kuhari treniraju dvije do tri godine da bi je naučili pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo