Podcijenjeni grasak prepun je hranjivih tvari, ukljucujuci fitokemikalije, koje su odlicne u borbi protiv raka, snizavanju kolesterola, a imaju i prebioticki efekt.
Mozda je ovo povrce vasa baka servirala uz snicle, pa se ne cini posebno zanimljivim. Ipak, ti mali, ukusni plodovi ne samo da su izvrstan 'tonik' za probavni sustav, nego stite i od visokog kolesterola, pa cak i raka.
Istrazivaci sa Sveucilista Florida napominju da je grasak dugo u ljudskoj prehrani zbog skroba i bjelancevina koje nudi. No, mnogo toga o zdravstvenim prednostima graska nije napisano, pa su znanstvenici odlucili popuniti tu prazninu.
Analiza hranjivih tvari koje se nalaze u grasku je pokazala sljedece:
- Vlakna iz graska povecavaju probavnu funkciju i smanjuju probavljivost skroba.
- Amiloza, sastojak graska, pridonosi nizem glikemijskom indeksu ove biljke.
- Vitamini i minerali iz graska igraju vaznu ulogu u prevenciji nedostatka hranjivih tvari i sprecavaju bolesti, posebno one koje se odnose na zeljezo ili folnu kiselinu.
- Grasak sadrzi niz fitokemikalija koje imaju antioksidativno i antikancerogeno djelovanje.
- Grasak sadrzi saponine, koji kolesterol drze pod kontrolom i jacaju pozitivne ucinke prebiotika u debelom crijevu.