RIŽINO MLIJEKO: / Prednosti i mane, čega se paziti i kako sam pripremiti zdravi napitak

Image
Foto: Thinkstock
7.3.2017.
15:01
Thinkstock
VOYO logo

Rižino mlijeko priprema se od riže (integralne ili "obične") ili rižinog škroba. Kada je u pitanju kupovno rižino mlijeko, proizvođači često dodaju emulgatore i zgušnjivače, te razne arome, prvenstveno vanilije. No i bez zaslađivača, rižino mlijeko je slađe od kravljeg, jer se tijekom pripreme dio škroba raspada na šećere.

Nutritivna vrijednost rižinog mlijeka

Rižino mlijeko sadrži znatno više ugljikohidrata od kravljeg, no za razliku od njega ne sadrži kolesterol te gotovo ništa masnoća. Doduše, za razliku od kravljeg mlijeka ne sadrži gotovo ništa kalcija i vitamina D pa ih proizvođači često dodaju. Iako ovisi od proizvođača (ili načina pripreme ako ga kuhate sami) 240 g rižinog mlijeka (otprilike jedna čaša) sadrži 115 kcal, 0,67 g bjelančevina, ugljikohidrata, 2,33 g masti, 22 g ugljikohidrata (od čega 12,67 g šećera), 283 mg kalcija, 0.48 mg željeza, 26 mg magnezija, 134 mg fosfora, 65 mg kalija, 2,4 mikrograma vitamina D (101 IU).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve prednosti slasnog napitka

Prije svega, rižino mlijeko je najlakše probavljivo i idealna je alternativa onima koji su alergični ili intolerantni na laktozu. Za razliku od sojinog ili bademovog mlijeka, rižino mlijeko (osobito domaće) ne izaziva alergiju kod nikoga (bademovo izaziva alergije kod onih alergičnih na orašaste plodove, a soja je u Hrvatskoj još češći alergen od mlijeka). Za razliku od kravljeg mlijeka, iznimno je lako probavljivo i pritom ne opterećuje probavni sustav niti jetra.

Nije dobro za dijabetičare, djecu...

Rižino mlijeko je iznimno bogato ugljikohidratima i šećerom pa nije dobro za dijabetičare, niti za one koji su na restriktivnim dijetama. Osim toga, siromašno je proteinima pa nije dobro niti za one kojima treba više bjelančevina poput djece, starijih ljudi ili sportaša. Osim toga, ima relativno visok glikemijski indeks pa izaziva "divljanje" razine šećera u krvi. Ako je u pitanju kupovno rižino mlijeko, često mu se dodaju zgušnjivači iz skupine karagena (spojevi iz algi koji se koriste kao vegetarijanska alternativa želatini), za koje su istraživanja pokazala da bi mogao biti kancerogen (točnije, ne sami spoj nego dio njegovih produkata tijekom probavljanja), a ako je u pitanju domaće, nedostaju mu kalcij, vitamin D i ostale vrijedne hranjive tvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recept za rižino mlijeko

Osim što ćete tako biti sigurni što pijete, pripremate li sami rižino mlijeko uštedjet ćete prilično novca, a postupak je prilično jednostavan. Osim toga, tako ćete ga pripremiti baš po svom ukusu. Doduše, takvo rižino mlijeko neće biti bogato vitaminima i mineralima koji se dodaju industrijskim varijantama

Sastojci: 1 l vode, 125 g riže (po želji bijele ili integralne) 1 štapić vanilije ili cimeta (po želji može i bez)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema: U lonac stavite 1 l vode, 125 g riže, 1 mahuna vanilije (kao zamjenu možete koristiti i 2.5 ml ekstrakta vanilije) ili cimeta. Kuhajte sve na srednjoj temperaturi dok riža ne bude vrlo mekana. Ostavite da se ohladi. Izvadite mahunu vanilije pa stavite sve u blender. Dobro izmiksajte i pustite da odstoji oko 45 minuta. Procijedite uz pomoć višeslojne gaze. Dobiveno rižino mlijeko čuvajte u hladnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo