Znanstvenici pronašli manu omiljenoj voćki

'Jedna jabuka dnevno, tjera doktora', stara je uzrečica i u najvećem broju slučajeva dosta istinita.

10.10.2011.
20:56
VOYO logo

Rizik od oštećenja zuba povećavaju vino i pivo, dok se pokazalo da luk i grejp to ne čine.

'Nije stvar u tome što jedemo, nego kako jedemo', kaže profesor David Bartlett s King's College London Dental Institutea, koji je vodio studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktori su u pravu kada govore da su jabuke dobre za zdravlje, ali ako ih jedete jako sporo, visoke koncentracije kiselina mogu oštetiti vaše zube. Pića često povezana s prehrambenim erozijama, posebno cola, nisu pokazala povećani rizik.

Istraživači su tražili poveznicu između trošenja zuba na nekoliko mjesta u ustima i prehrane u više od tisuću muškaraca i žena između 18 i 30 godina. Tražili su oštećenja cakline do 2 mm na površini zuba i dentinu, glavnoj potpornoj strukturi zuba ispod cakline, te ih usporedili s prehranom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi koji jedu jabuke imali su četiri puta više šanse imati oštećenja na dentinu, dok gazirana pića nisu pokazala rizik. Voćni sok povećava vjerojatnost oštećenja cakline oko vrha zuba u blizini desni, dok pivo, koje je kiselo, povećava vjerojatnost oštećenja dentina trostruko. kako biste spriječili taj negativan efekt, stručnjaci sugeriraju da jedete jabuku s mlijekom ili komadom sira, jer oboje sadrže kalcij, koji neutralizira kiseline. Popiti vodu odmah nakon jabuke također će pomoći. I prati zube prije nego pojedete kiselu hranu također može pomoći, jer stvara zaštitnu barijeru između hrane i zuba.

Vezani članci:

arti-201110060743006 arti-201109201288006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo