Trebate ideju?Kako da se odmor s djecom ne pretvori u katastrofu

Kako da se odmor s djecom ne pretvori u katastrofu

Malo više planiranja i mnogo manje stresa dobitna je kombinacija za odličan obiteljski odmor. Podijelite obaveze, nemojte dopustiti da planiranje odmora padne na teret samo jednoj osobi.

S partnerom pregledajte brošure i ponude, a ideje usporedite tijekom obiteljskog ručka kako bi svi članovi obitelji imali vremena odlučiti što žele.

Ako se jedna osoba želi zabavljati plešući po stolovima, a druga se želi okušati u vodenim sportovima, pokušajte pronaći kompromis prije nego krenete na samo putovanje kako kasnije ne bi bilo nesporazuma.

Većina ljudi osjeća kako mora vidjeti i napraviti sve što žele dok su na odmoru. Izbjegavajte pretjerane ambicije i prizemljite svoja očekivanja. 'Bilo koji obiteljski odmor ima svoje uspone i padove. Praznici otvaraju mogućnost za zabavu, ali je ne garantira', kaže stručnjakinja Anne Page. Radije nastojte imati nekoliko dobrih trenutaka, nego očekivati da će vam ovo putovanje biti sudbonosno, tako ćete biti mnogo opušteniji.

Foto: Thinkstock

Turističke agencije nerijetko obećavaju 'zabavu za cijelu obitelj', ali 'zabava' može značiti različite stvari za različite dobne skupine. Za većinu obitelji nerealno je očekivati da sve rade zajedno. Djeca različite dobi vjerojatno neće htjeti sve raditi zajedno, pa ih razdvojite na nekoliko sati kako bi svi bili sretni.

Djeci je potrebna dosljednost, pa na odmor ponesite neko od njihovih omiljenih igračaka, odjeću i hranu, kako bi uza sebe imali poznate stvari i osjećali se sigurno.

Djeca u dobi od tri do sedam godina
Klinci u ovoj dobi uživaju u igri s drugom djecom. Sport je univerzalni jezik. Na plažu ponesite loptu i ohrabrite ih da se igraju s drugom djecom. Djeca u ovoj dobi također se vole pretvarati da su crtani ili serijski junaci, pa ih potaknite da glume gusara ili lovca na avanture.

Djeca u dobi od osam do 12 godina
U ovoj životnoj dobi djeca uživaju u individualnim aktivnostima kad što je pecanje, ali izrazito poštuju i kulturne aktivnosti, posebice one koje ih zanimaju i hrane njihovu glad za znanjem. Povedite ih u obilazak nekog zamka, pokazujte im različite vrste stijena baš kako su to učili na satovima zemljopisa, odnosno oblike kakve su vidjeli samo u knjigama.

Tinejdžeri
Za tinejdžere je od izrazite važnosti da na samom početku putovanja uspostavite osnovna pravila o visini džeparca i tome kada i gdje smiju ići vani. Tinejdžeri na odmoru ne žele mentalne aktivnosti jer imaju mnogo energije koju trebaju potrošiti, vole se inatiti i ne žele provoditi mnogo vremena s roditeljima, pa ih pokušajte zainteresirati barem za partiju karata.


Vezani članci:


10 stvari bez kojih ne smijete na odmor (05.07.2011.)
Što na putovanju ne biste trebali napraviti, nikada (17.06.2011.)
Otkrijte koji ste tip putnika prije nego bude kasno (02.06.2011.)

Magazin.hr
20.07.2011.
 • još vijesti
 • Kako da se odmor s djecom ne pretvori u katastrofu

web preporuke

 • roditelji.hrKritiziranje

  Kritiziranje

Komentari

Web igrice

 • World Basketball Championship
 • Monkey GO Happy 4
 • Toetrix
 • Santa in Trouble
 • Snow Angels
 • Free Jelly
 • Deadly Road Trip
 • Assassin's Greed
 • Sport Car Bubble
 • Super Blocks