Kada trbuh boli

Svaki roditelj zna koliko mogu biti frustrirajući bolovi u trbuhu. Bez obzira je li vaše dijete dovoljno staro da može samo pokazati da ga boli 'pupa' ili samo neutješno plače, vjerojatno ste zabrinuti, pokušavate potražiti pomoć i trčite doktoru.

Kada trbuh boli


Evo nekoliko smjernica:

Kao prvo, to vjerojatno nije ni prva ni posljednja epizoda s bolovima u trbuhu. Zapravo, oni su kod djece jedan su od najčešćih razloga zbog kojih roditelji vode djecu u hitnu službu. Možda vam je dijete nervozno ili nije ništa jelo. Možda povraća ili samo ima proljev. Možda nije kakalo nekoliko dana. U većini slučajeva, toga trenutka samo je ljuto – na bol, na vas i sigurno na liječnika koji ga treba pregledati.

Do trenutka kada dođete u bolnicu i do liječnika, i vi ste vjerojatno uznemireni koliko i dijete jer jednostavno ne možete dokučiti kako pomoći bebi da se osjeća bolje. Liječnik može pomoći, ali bolovi u trbuhu mogu biti ista enigma liječniku kao i roditelju. Ponekad, bolovi se u trbuhu izliječe bez da se ikada utvrdi što ih je uzrokovalo, iako će se svi ozbiljniji mogući uzroci provjeriti.

Istina je da bolove može izazvati nešto sasvim trivijalno, poput male opstipacije (zatvora stolice), dok bolove ponekad uzrokuje nešto stvarno 'gadno', poput apendicitisa (upala slijepog crijeva). I nije uvijek jednostavno odvojiti ta dva moguća uzroka. Dobra je vijest što većina bolova u trbuhu brzo nestane sama od sebe. Težak dio je odrediti kada je potrebno ići liječniku.Što uzrokuje bolove u trbuhu?

Najuobičajeniji uzroci abdominalnih bolova kod djece imaju manje izgleda potrajati ili kao posljedicu imati ozbiljne štete. Djetetu se mogu razviti bolovi nakon što se prejelo, jelo prebrzo ili je naduto zbog plinova. Bolovi će proći nakon probavljanja hrane i malo odmora.

Opstipacija je također česti uzrok bolova. Opstipacija se ne odnosi na to koliko vaše dijete često ima stolicu, nego na njezin sadržaj. Dakle, čak i ako vaše dijete ima stolicu dvaput dnevno ali je ona tvrda i izgleda poput suhih kuglica, dijete ima zastoj stolice. S druge strane, ako kaka svaki drugi dan, ali ima mekanu, izduženu stolicu, dijete nema zastoj.

Imajte na umu, ukoliko se dijete odviklo od pelena, da možda čak ni ne znate koliko često dijete ima stolicu (pa možda čak ni kako izgleda). Međutim, to su vrlo važne informacije , pogotovo ako se dijete žali na bolove u trbuhu. Nemojte računati na na to da će vas dijete obavještavati o tome – vi ga često ispitujte i zapisujte. To je jako bitan podatak za podijeliti s pedijatrom.

Infekcije uzrokovane virusima ili bakterijama također mogu uzrokovati bolove. Tzv. trbušna gripa (gastroenteritis – upala sluznice želuca i crijeva) ili trovanje hranom mogu uzrokovati povraćanje ili proljeve. Možda ćete se iznenaditi, ali i infekcije uha ili čak infekcija grla također mogu biti uzrocima bolova u trubuhu. Virusne infekcije poboljšat će se za nekoliko dana. Bakterijske, s druge strane, možda će trebati tretman antibioticima.

Promjene u prehrani, poput velikih količina sokova, mlijeka ili voća, također mogu rezultirati bolovima i proljevima. To bi se trebalo smiriti samo od sebe za nekoliko dana. Alergije na hranu također mogu uzrokovati probleme. Ako su bolovi učestali, pripazite na to što dijete jede neposredno prije bolova ili proljeva. Kod starije djece, mliječni porizvodi poput sladoleda, kakaa ili sira mogu uzrokovati bolove ili nadutost. Neki lijekovi također mogu donijeti probleme s trbuhom.

Ozljede abdomenalnog predjela isto tako mogu izazvati bolove. Pitajte dijete je li se možda ozlijedilo – često djeca ne kažu roditeljima kada padnu, ali traže pomoć kada im ozljeda počne smetati. Podizanje teških stvari ili vježbanje mogu napeti mišiće i uzrokovati bolove.

Trovanje je ozbiljan uzrok bolova i može se teško detektirati, ako je primjerice dijete lizalo sapun a vi to niste primjetili ili je vaše maleno pojelo malo ukusnog kaladonta. Prevencija toga vrlo je bitna, zato je vrlo bitno ladice ili mjesta za čuvanje lijekova ili sredstava za čišćenje staviti na mjesto nedostupno djetetu.

Ponekad liječenje ili kirurška intervencija iskrsnu neočekivano, poput problema kao što je apendicitis, odnosno upala crvuljka – apendiksa – na slijepom crijevu, dijabetes ili ugriz zmije.Razumijevanje bolova vašeg djeteta

Postavljanje pravih pitanja pomoći će vam da shvatite što se događa ili trebate li se brinuti. Osim toga, pomoći će vam da jasno i točno objasnite problem liječniku. Evo nekoliko važnih pitanja kaoja trebate postaviti sebi i djetetu:

· Kada je bol počela? Koliko dugo je trajala? (Bol koja nema druge simptome i prođe za sat-dva vjerojatno nije ništa ozbiljno)
· Koliko često dijete ima bolove u trbuhu?
· O kakvoj je boli riječ? Je li riječ o grčenju, tupoj ili oštroj boli? Da li se povremeno smiri ili je stalna?
· Od kuda dolazi bol? Boli li cijeli trbuh ili samo jedan dio?
· Je li dijete možda ozljedilo trbuh recimo pri padu?
· Postoje li još neki siptomi? Povraćanje? Ne jede dobro? Proljev? Opstipacija? Povišena temperatura? Ne spava dobro? Je li nemirno? Iscrpljeno?
· Pije li dosta tekućine ili izgleda dehidrirano (ne piški često, plače bez suza)?
· Kako izgleda djetetova stolica? Je li vlažna ili mekana? Je li tvrda i suha? Ima li tragova krvi u njoj?Stvari na koje morate pripaziti

Sada kada znate o kakvoj je boli riječ, imate malo bolju ideju o tome što se događa i trebate li brinuti – odnosno trebate li pozvati liječnika ili odmah krenuti potrežiti hitnu pomoć.

Liječnika odmah nazovite ako:

· Dijete izgleda stvarno bolesno. Vi svoje maleno znate najbolje; ako je grozničavo, neobično iscrpljeno, slabo ili samo 'izgleda loše', odmah potražite pomoć.
· Dijete ne pije nikakvu tekućinu. Dijete vrlo brzo može dehidrirati, naročito ako ima povišenu temperaturu, povraća ili ima proljev.
· Bol je trajna ili se pojavljuje iznenada (stalna bol može uzrokovati da se dijete previja, sklupča ili izvija leđa).
· Stolica ili sadržaj povraćanja su tamni ili sadrže tragove krvi.
· Dijete ima osip na koži uz bolove u trbuhu.
· Dijete je dehidrirano i ima manje od tri mokre pelene dnevno ili nema suza kada plače.
· Bol je u donjem dijelu trbuha ili u testisima ili dijete ima bolove kod uriniranja.
· Bolovi u trbuhu, proljev ili povraćanje traju dulje od 12 sati.Što možete učiniti kod kuće

Liječnik s kojim ćete pričati ili koji će pregledati dijete može odrediti nekakve pretrage kako bi se odredio uzrok boli ili vam može dati upute kako se brinuti o djetetu kod kuće. Rijetko, dijete će se zadržati u bolnici radi pretraga, ako je potrebna operacija ili ako je stvarno jako bolesno.

Ako se brinete o djetetu kod kuće, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi poboljšali stvari. Osigurajte djetetu dosta odmora. Puno sna pomaže u smanjivanju bolova. Pobrinite se da dijete pije puno vode. Bez krute hrane može izdržati i nekoliko dana, ali trebat će puno tekućine. Ako povraća, ne smijete mu davati puno tekućine odjednom, zbog toga djetetu povremeno dajte nekoliko žlica tekućine. Posebno je dobra u tim situacijama rehidratacijaska otopina koju možete nabaviti u svakoj ljekarni.

Djetetu obavezno dajte lijekove koje je odredio liječnik. Napomenite liječniku ukoliko ste djetetu namjeravali davati neke pripravke iz 'bakinih recepata' jer oni mogu utjecati na tretman. Nemojte mu davati nikakve lijekove 'za odrasle' ili stare antibiotike. Ako ima temepraturu, provjeravajte je svaka četiri sata.

U većini slučajeva, dosta sna i vašeg maženja učinit će svoje i dijete će vrlo brzo opet postati uobičajeno znatiželjno, vedro i puno energije, a malo škakljanja po trbuhu neće uopće smetati.

IskonInternet

web preporuke

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks