Vaginalni iscjedak i krvarenja u trudnoći

Većina žena u trudnoći primjeti pojačani vaginalni iscjedak. To je potpuno normalno i uzrokovano je komibacijom različitih faktora – povećanom zalihom krvi, omekšavanjem cerviksa i vaginalnih stijenki te kasnije stimulacijom bebine glave tijekom pritisaka i pripremama cerviksa za porođaj.

Vaginalni iscjedak i krvarenja u trudnoći
Ponekad vaš vaginalni iscjedak može biti toliko gust da vam se čini da ste slučajno pustili mokraću. To se može dogoditi kada je bebina glavica nisko u zdjelici, a vi provodite puno vremena hodajući.

Normalni vaginalni iscjedak je bistar, bijel ili kremast i prilično slinav. Može imati specifičan, ali ne i neugodan miris. Znakovi infekcije uključuju zamućen, grušast ili zelenkasti iscjedak, neugodan miris, svrab i bol, bol tijekom seksa ili bol u nižem abdominalnom predjelu.

U zadnjih nekoliko tjedana trudnoće, iscjedak može sadržavati slabe tragove guste sluzi i malo svježe krvi, nakon što se odvoji zaštitni čep cerviksa. To je poznato kao «znak». Ukoliko se pojavi takav znak, to automatski ne znači i da će porođaj uskoro početi, ali to je svakako opravdana indikacija da se cerviks počeo pripremati za porođaj. Nekim ženama takav se znak pojavi i nekoliko dana prije nego porođaj uistinu započne.


Što možete učiniti?

· Pokušajte prihvatiti vaginalni iscjedak kao sastavni dio trudnoće. Prisjetite se da taj iscjedak igra veliku ulogu u zaštiti vašeg uterusa od infekcija koje dolaze kroz vaginu. Drugim riječima, budite svjesni promjena koje se događaju s iscjetkom i obavijestite ginekologa ukoliko sumnjate da nešto nije u redu. Ginekolog u tom slučaju može uzeti bris i provjeriti postoje li eventualne infekcije. Većina vaginalnih infekcija može se uspješno tretirati tijekom trudnoće.
· Normalna higijena i, ukoliko je neophodno, dnevni higijenski ulošci mogli bi vam pomoći da se osjećate svježe. Izbjegavajte vaginalno ispiranje i parfumirane higijenske maramice – oboje može izazvati iritaciju i poremetiti osjetljivu vaginalnu kiselinsko/alkalnu ravnotežu.
· Ukoliko niste sigurni imate li gust iscjedak, nekontrolirano mokrenje ili vam istječe plodna voda, stavite higijenski uložak kako bstei mogli pratiti iscjedak i posavjetujte se s ginekologom.


Vaginalna krvarenja

Ukoliko se pojave bilo kakva krvarenja iz vagine nazovite ginekologa. Mnoge žene u trudnoći izgube neznatnu količinu krvi u određenom razdoblju trudnoće i često, to nema neko pretjerano značenje. Međutim, povremeno, vaginalna krvarenja mogu upozoriti na ozbiljan problem – prijeteći pobačaj ili problemi s placentom – zato je uvijek najbolje pitati za savjet.


Budite spremni odgovoriti na sljedeća pitanja:

· Boja krvi (tamna i svijetlo crvena)
· Količina krvi (samo mrlja, mrlja veličine male žlice, velike žlice ili je krv istječe u većim količinama)
· Postojanje i jačina boli (konstantna, grčevi, kontrakcije ili slično)
· Jeste li nedavno imali spolne odnose
· Učestalost bebinih kretanja
Što se sve dogodilo u trudnoći dotada (uključujući i rezultate svih dotadašnjih ultrazvuka)

Net.hr

web preporuke

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks