IZ ORDINACIJEZašto se moje dijete stalno budi?

Neka od najčešćih pitanja koja šaljete u 'ordinaciju' odnose se na spavanje, uspavljivanje, odnosno prečesto buđenje djece. Kada se otklone moguće bolesti zbog kojih dijete može imati nemiran san, izdvajamo nekoliko najčešćih uzroka.

Zašto se moje dijete stalno budi?


PROBLEM: Dijete ne može zaspati bez prisustva prisne osobe, najčešće na rukama ili dok sisa. Nakon nekog vremena se budi uz plač i traži uspavljivanje na isti način. Situacija se ponavlja iz noći u noć, a roditelji postaju očajni.

Problem je dosta složen i pokušat ću ga u kratkim crtama opisati.

Prirodni ritam spavanja je takav da se nakon početnog dubokog spavanja bez snova (nakon 3-4 sata) nakratko budimo (ujutro se toga ne sjećamo) i potom opet duboko spavamo bez snova. Što je jutro bliže, to je spavanje "pliće" i duže sanjamo, ali se i češće budimo. Kada se ujutro probudimo, sjećamo se snova pred jutro.

U prosjeku se budimo 7 puta tijekom noći i postoji mišljenje da je riječ o prirodnom mehanizmu zaštite kojim se nakratko "provjerava" je li u okolini sve uredu i možemo li nastaviti spavati.

Kod Vas se događa ovo: dijete se uspava na rukama i kada ga uspijete prevariti, polegnete ga u krevet. Prvim buđenjem on vidi da nešto nije kako treba (nije na rukama) i to je dovoljno da se razbudi. A kada se razbudi, dobije svu vašu ljubav i nježnost. Kod sljedećeg uspavljivanja teže će zaspati jer se bori da ga ne prevarite.

Što učiniti: potrebna je zajednička odluka da stvari stavite pod nadzor (plač djeteta snažno mobilizira emocije odraslih, to je moćni mehanizam koji nemoćnom djetetu osigurava opstanak) jer će prve noći biti teške.

Potrebno je što rezerviranije, ali odlučno staviti dijete u krevetić, bez puno različitih "začina" koje će mu otkriti vašu nelagodu jer se bojite njegovog plakanja.

Kod buđenja noću, javite mu se nakratko, ali ga nemojte uzimati u naručje. Nakon desetak minuta plakanja, opet se javite i tako po pet minuta dulje svaki put dok ne prestane plakati. Nakon par noći, sam će usnivati i neće se buditi noću uz plač.

Preporučam knjigu Svako dijete može naučiti spavati (izdavač Alinea) koja na vrlo pristupačan i praktičan način detaljno opisuje ovaj problem.

Ako se ne rješava od najranije dobi, problem može trajati godinama i potrošiti vašu energiju i ljubav.


PROBLEM: Dijete noću nesvjesno vrišti i plače. Roditelji ga pokušavaju utješiti, no ono nije svjesno njihove prisutnosti te nastavlja plakati. Nakon nekog vremena dijete percipira okružje, smiri se i nastavi spavati kao da se ništa nije dogodilo.

Riječ je o noćnim strahovima, pojavi koja se zaista doima dramatičnom, no nije znakom bolesti. Djeca se ne sjećaju ovih događaja ujutro kada se probude. Tipično djeca vrlo duboko sanjaju i ne može se doprijeti do njih, jedino na način kako to Vi radite možete djelomčno utjecati na snove koji tada postaju manje neugodni. Ova pojava najčešće nestaje nakon nekoliko mjeseci.

Više o temi:
Suočavanje s noćnim strahovima


PROBLEM: Dijete normalno spava preko noći, ali se ujutro budi uz neobjašljivi plač.

Postoje osobe koje teže podnose stres buđenja - u odraslijoj dobi oni su nakon buđenja neraspoloženi, mrzovoljni i svadljivi. Taj dio osobnosti je prirođen i nije za očekivati da će se značajnije promijeniti do konca života. U ovako ranoj dobi Vaše dijete traži utjehu od Vas; Vi ste uvijek na raspolaganju (mazite ga i pazite maksimalno) i kao "nagradu" za svoj plač dobije Vaše cijelo biće. Naravno, riječ je o nesvjesnim postupcima; kako njega tako i Vas koju majčinski instinkti maksimalno angažiraju. Takvim postupanjem, u jednu ruku, hranite njegov obrazac ponašanja. Kada bi se pokušali malo rezerviranije ponašati (nikako kao "nemajka") vjerujem da biste mu pružili šansu da sam razvije mehanizme kako se nositi s neugodom buđenja. To nije lako jer su emocije vrlo jake. Pokušajte zamisliti da imate desetero djece i da se svi ujutro bude u isto vrijeme. Kako biste postupili u toj situaciji? Vjerujem da biste ga uzeli u naručje, poljubili i krenuli drugima pomoći u oblačenju i pripremanju doručka.


PROBLEM: Dojenče prespava cijelu noć, a roditelji se pitaju treba li dijete buditi i nuditi mu noćni obrok ili pojačavati zadnji obrok koji dobiva prije spavanja.

Vašoj bebi je očigledno dovoljno hrane i ne budi se zbog gladi. Ne savjetujem buđenje djetta radi hranjenja – to predstavlja nepotrebni stres. Jednako tako nije potrebno pojačavati večernji obrok, to se može tek ako se beba počne buditi zbog gladi.
Na sva pitanja odgovorio:
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević,
pedijatar

IskonInternet

web preporuke

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks