OD SADA JE I TO MOGUĆE / Zaspati za volanom i ostati u jednom komadu?

Zaspati za volanom i sigurno stići na željeno odredište? Sve što vam treba je vaš pametni telefon. Zvuči nezamislivo, no za desetak bi godina moglo postati svakodnevnica.

15.8.2012.
18:35
VOYO logo

Skinite ruke s volana i napokon bezbrižno uživajte u vožnji. Jer umjesto vas, misli vaš pametni telefon.

"Uđete u automobil i jednostavno stavite mobitel u držač, tako da kameru usmjerite prema cesti. Ostalo će odraditi aplikacija", tvrdi Jun Jo sa Sveučilišta Griffith u Queenslandu.

Ideja je tek u začetku, a vrijedna istraživačka ekipa vjeruje da je riječ o budućnosti autoindustrije. Svoj prototip opremili su putnim računalom, radarom, GPS-om i senzorima koji komuniciraju s mobitelom.

"Kad stavite mobitel u kućište, senzori postavljeni oko auta počinju komunicirati s mobilnom aplikacijom", dodao je Jo.

Sustav je zamišljen da bude dostupan svima. Ovakvi auti mogli bi se unajmiti na više mjesta u gradu, a uz upravljanje, mobitel bi se koristio i za plaćanje vožnje.

"Tako je moguće smanjiti troškove, a uz to je korisno za rješavanje velikih gužva u gradu", kazao je Toby Hagon, stručnjak za automobilsku industriju.

Autonomno vozilo novi je korak u razvoju automobilske industrije. Dio kolača žele sve veće tvrtke, a svoj model nedavno je predstavio i informatički div Google. Upućeni ipak smatraju da ćemo prometnu revoluciju još malo pričekati.

!Svi dosadašnji modeli funkcioniraju do neke mjere, no niti jedan nije savršen. A ako namjeravate napraviti auto koji će voziti potpuno autonomno, onda nema mjesta pogreškama", nadodaje Hagon.

Prvi komercijalni modeli mogli bi se pojaviti na cesti za desetak godina. Pa čak i tad pitanje je - biste li svoju sudbinu povjerili svom pametnom telefonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo