SPASONOSNI SERUMHoće li biti lijeka za ugrize zmija?

Ujed zmije otrovnice ili pauka crne udovice možda nije opasnost koja svakodnevno prijeti većini stanovnika, ali ako se ta nesreća dogodi, jedino rješenje je protuotrov.

Hoće li biti lijeka za ugrize zmija?


Da bi spasonosnog seruma u Hrvatskoj, ali i Europi bilo dovoljno, brine se Imunološki zavod d.d. Zagreb, koji u svojim pogonima u Brezju mjesečno proizvede 1000 doza. Osim hrvatskog i europskog područja, piše Jutarnji, Imunološki zavod pokriva i Bliski istok u koji izvozi svoje proizvode.

Prema riječima mr. sc. Maje Lang-Balija, predstojnice Odjela za pokusne životinje i antiserume, zagrebački serum protiv otrova europskih zmija radi se pomoću otrova poskoka upravo zato što je ta zmija najveća i najotrovnija na europskom kontinentu, a jedinke u Zavodu uzgajaju sami.

"Poskoke smo prestali uzimati iz prirode još 2005. godine zato što je ta zmija ugrožena, odnosno zaštićena vrsta. Trenutačno za proizvodnju zmijskog otrova imamo 270 otrovnica, čijim korištenjem u konja proizvodimo specifična protutijela koja se koriste za liječenje ugriza svih europskih i maloazijskih zmija.

Konačan proizvod, antitoksin, jedino je i nezamjenjivo sredstvo terapije kad je riječ o otrovima od životinjskih vrsta (ugrizi poskoka, riđovke, crne udovice) te sprečava razvoj teške kliničke slike otrovanja koja u nekim slučajevima može imati smrtan ishod", rekla je doktorica veterinarske medicine Lang-Balija.

Postupak dobivanja antitoksina počinje sakupljanjem zmijskog otrova, a potom se on suši i skladišti u kristaličnom obliku na tamnom i hladnom mjestu do upotrebe. Zatim se konji tijekom više mjeseci cijepe vrlo malim dozama razrijeđenog otrova koje se postupno povećavaju, tako da s vremenom postaju potpuno neosjetljivi na otrov.

Sljedeći korak je uzimanje konjske krvi i obrada imune plazme iz koje se izdvajaju specifični imunoglobulini. Potom se oni pakiraju u ampule te šalju na kontrole učinka i steriliteta, a na kraju punjenja.

"Protuotrov dobiven ovakvim biološkim postupkom jedino je ljekovito sredstvo, odnosno ne postoji sintetsko rješenje. Na europskom smo tržištu samo mi i Sanofi Aventis (bivši Pasteur Institut), a konkurira i srbijanski Torlak.

Pred oba proizvođača smo u prednosti jer njihov protuotrov nije deklariran protiv ujeda dviju azijskih zmija, Vipera xantina i Vipera lebetina. Osim toga, naš je proizvod potentniji. Doza francuskog antitoksina stoji 500 eura, a našeg 100 kuna. Nedostatak Torlaka jest to što pokrivaju samo ujede poskoka i riđovke", naglasila je Lang-Balija, koja se već 15 godina bavi tim poslom.

Proizvodnju u pogonima te brigu oko 50 konja i više od dvije stotine zmija u Brezju, jednom od naselja Svete Nedelje, vodi 15-ak zaposlenika (samo za konje jer nismo dotakli ostale pokusne životinje), od kojih je troje doktora veterinarske medicine. Među svima njima mogli smo primijetiti zabrinutost oko trenutnog statusa Imunološkog zavoda, koji je privatiziran još 1992. godine.

Danas je u 50-postotnom vlasništvu Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ima udjel od 16,38 posto udjela, Hrvatski fond za privatizaciju 3,22 posto, a još 4,7 posto udjela ima mali dioničar ekonomist Guste Santini.

Problemi s kojima se susreću u Brezju su brojni, a najveći je dotrajalost objekata koji desetljećima nisu obnavljani.

Tvrtka se financira od vlastite dobiti, a proizvode većinom isporučuje u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske. Zaposlenici jedino rješenje vide u državnom sufinanciranju. Postoji mogućnost da Imunološki zavod u Brezju mora zatvoriti svoje pogone.

"Prilikom razmišljanja o nastavku proizvodnje treba uzeti u obzir da smo jedini u Hrvatskoj, a samim time i od strateškog smo značaja. U bilo kojem trenutku možemo ovdje proizvesti antitoksin na bilo koji otrov, služeći se metodama koje zadovoljavaju sve svjetske standarde. Iz konjske plazme proizvodimo i antitoksine protiv tetanusa, difterije i otrova pauka crne udovice.

Doduše, u slučaju tetanusa moguće je konjsku plazmu zamijeniti ljudskom, no ljudska je deset do dvadeset puta skuplja", istaknuo je Tomislav Šantek, Voditelj Odsjeka za antiserume. U Imunološkom zavodu, piše Jutarnji list, naglašavaju kako je protuotrov nužan za sigurnost svih građana i gostiju koji su u Hrvatsku došli na ljetovanje.


Net.hr

web preporuke

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks