Njeni zagovornici tvrde da je vrlo ucinkovita, a bazirana je na ribi (osobito lososu i rombu), povrcu, vocu i umjerenim kolicinama mesa, a ukljucuje i konzumaciju cjelovitih zitarica, svjezih zacina, gljiva, bobica, algi...
Dijeta je smisljena u Danskoj. Glavna znacajka ove dijete je konzumiranje namirnica koje su trenutno u sezoni, sto znaci da cete ribu s tikvicama na zaru jesti samo ljeti, dok cete u proljece kao prilog imati, primjerice, mladi grasak, a zimi salatu od korjenastog povrca.
Da recepti nordijske dijete ne budu bljutavi pobrinuli su se kuhari prestiznog restorana Noma, koji vec 10-ak godina poticu svoje goste da jedu ukusno i zdravo.
Da ova nova hit dijeta ipak pali pokazalo je znanstveno istrazivanje. Sudjelovala je 181 osoba s prekomjernom tezinom - polovica njih jela je kao i inace, a druga grupa hranila se sezonskim, lokalno uzgojenim namirnicama spremljenim po receptima iz Nome, pise Slobodna Dalmacija.
Jedne i druge poticalo se da jedu dok ne budu siti, ali da malo pripaze na velicine porcija. Ni jedni ni drugi nisu se trebali zamarati brojanjem kalorija. Nakon sest mjeseci pokazalo se da su oni koji su slijedili nordijsku dijetu izgubli prosjecno 4,7 kilograma, za razliku od druge skupine koja je izgubila oko 1,5 kilogram. Ujedno im je popravilo zdravstveno stanje.