Zablude o prehrani na koje je većina nasjela

Savjete o zdravoj prehrani uvijek trebate odvagnuti sami jer je svaki organizam drugačiji.

20.12.2011.
13:13
VOYO logo

Zabluda: Mlijeko s manje masnoće ima daleko manje masnoće od punomasnog

I dok, primjerice, mlijeko s 2% masnoće odaje dojam kao da u njemu ima daleko manje masnoće nego u punomasnom, treba imati na umu da i punomasno mlijeko sadrži samo 3 posto masnoće, što i nije neka velika razlika.

Zabluda: Jaja tamnije ljuske su zdravija

Što se tiče jaja, boja njihove ljuske nema nikakve veze s hranjivom vrijednošću sadržaja. Pokazalo se da je hranjiva vrijednost tamnijih jaja slična onoj svjetlije ljuske, samo što tamnija često znaju biti skuplja. Ako želite nutritivno vrednija jaja, potražite ih na selu, koje su snijele kokoši koje borave na otvorenoj livadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabluda: Svježe voće i povrće je uvijek bolje od zamrznutog

To je točno samo ako jedete tek ubrano voće i povrće. No, ako kupujete izvan sezone, to znači da voće ili povrće koje gledate nije raslo u blizini, nego da je prošlo dug put ili skladištenje, tijekom kojeg je izgubilo dosta na hranjivoj vrijednosti. U tom slučaju, smrznute verzije mogu biti čak i kvalitetnije, jer se voće i povrće obično odmah smrzava nakon branja. U svakom slučaju, bolje je od konzerviranog koje ili sadrži previše šećera, soli i konzervansa.

Zabluda: Salate su uvijek lakši obrok

Ne ako ih kupujte u restoranima brze hrane, koji uz njih često nude kalorične umake. Primjerice, običan hamburger sadrži 250 kalorija i 9 grama masnoće, dok salata Cezar s piletinom ima 380 kalorija i 23 grama masnoće. Neke druge salate bogate pečenim komadićima mesa znaju imati i više od 500 kalorija i preko 35 grama masnoće. Pri izboru umaka uvijek je bolje izbjegavati kremaste umake. Sir, slanina i komadići tosta dodatno povećavaju kalorijsku vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabluda: Keksi, sladoled, mliječni proizvodi i druge namirnice s manjim udjelom masti ili bez šećera uvijek su pametniji izbor

Umjesto da jedete hranu s manjim udjelom masti, radije pojedite manju količinu originalne verzije – duže ćete biti siti i imate manje šanse od prejedanja. Oni koji jedu namirnice s manje šećera ili masti, češće pojedu veće količine te zaboravljaju da ni ta hrana nema baš tako malu kalorijsku vrijednost.

Zabluda: Margarin je 'lakši' od maslaca

Margarini sadrže trans masti (hidrogenizirana i djelomično hidrogenizirana ulja). Oni ne samo da povećavaju loš kolesterol, nego i snižavaju dobar. Pola žlice maslaca sadrži 45 kalorija i ne sadrži trans masti. Sličnu količinu kalorija i masti sadrži i margarin, ali je riječ o visokoprerađenoj biljnoj masti koja je izgubila većinu dobrih sastojaka i zapravo postala štetna za organizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U knjizi Coffee is good for you, dr. Robert J Davis dodatno objašnjava neke zablude i poluistine povezane s hranom:

Neistine - trebamo osam čaša vode na dan - morska sol je zdravija od obične - detoksifikacija nas čini zdravijima - ugljikohidrati debljaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poluistine - sirovo povrće je zdravije od kuhanog (ne mora biti, sirovo može čak uzrokovati napuhivanje) - čokolada je dobra za zdravlje (može biti, ali samo ona s velikim udjelom kakaa i ako je jedete u manjim količinama) - vitamin C tjera prehladu - gluten je štetan - jogurt popravlja probavu

Istina - zob snižava kolesterol - trans masti su štetne - mediteranska prehrana je dobra za zdravlje - pakiranu salatu treba prati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo