Vrijeme za panikuKožne bolesti otkrivaju ozbiljnije probleme

Kožne bolesti otkrivaju ozbiljnije probleme

Mnogi zdravstveni problemi - neki i vrlo ozbiljni - prve vidljive znakove pokazuju upravo na koži. Osip u obliku leptira, baršunasta tamna koža ili ljuskavi osip uz bolni jezik razlozi su za brigu.

Promjene na koži mogu biti dobar pokazatelj ozbiljnijih problema, kaže dr. Joseph Jorizzo sa Sveučilišta Wake Forest koji je napisao i knjigu o kožnim znakovima unutarnjih bolesti. Naime, mnogi zdravstveni problemi - neki i vrlo ozbiljni - prve vidljive znakove pokazuju upravo na koži.

webmd.com
Osip u obliku leptira
Osip koji podsjeća na leptirova krila zna se pojaviti s obje strane lica i često je prvi znak lupus eritematoze. No ne naglite sa zaključcima. Možda je riječ o rosacei ili kontaktnom dermatitisu. Nažalost nekad je znak lupusa. Daljnji testovi mogu potvrditi sumnje.

webmd.com
Tamne baršunaste mrlje
Pojave li se oko vrata i pazuha sugeriraju na dijabetes. Dakako možda je riječ o akantzi nigrikans i biti benigno stanje koje je možda samo posljedica pretilosti. Ipak, ovo je vrlo čest znak dijabetesa, a može i ukazivati na maligni rak na nekom unutarnjem organu.

webmd.com
Mrlje na nogama: crvene na rubovima, zlatne u sredini
Liječnici ovo nazivaju necrobiosis lipoidica diabeticorum. Ovo je specifičan znak dijabetesa koji je možda već nagrizao oči i bubrege.

webmd.com
Ljubičasta izbočenja na zglobovima koja svrbe
Lichen planus je izbočeni osip koji izuzetno jako svrbi. Obično se javi na pregibu ruke ili noge no može biti i na donjim leđima, vratu i genitalijama. Uzrok nije poznat no ako se pojavi dobro je testirati jetra. Možda je riječ o hepatitisu C.

webmd.com
Mrlje na leđima u boji kože i slične narančinoj kori
Ove lezije imaju teksturu narančine kore. Često se pojave uz druge znakove na koži: crvene ili smeđe izbočine slične aknama po obrazima i nosu, točke nepigmentirane kože - najčešće na trbuhu ili leđima koje su ovalne na jednom kraju, a zašiljene na drugom. Ovo je znak rijetke genetske bolesti tuberous sclerosis koja uzrokuje rast benignih tumora na mozgu i drugim organima.

webmd.com
Izbrazdani baršunasti dlanovi
Kad koža na dlanovima zadeblja i postane baršunasto-bijela, a linije dlanova su izrazitije nego je to uobičajeno trebali bi se zabrinuto. U 90 posto slučajeva pojavljuje se kao znak neke vrste karcinoma, od čega je u 35 posto slučajeva znak raka želuca ( prati li ga i acanthosis nigricans ), a u 11 posto raka pluća ( posebno ako je samo na dlanovima) . Ako se pojave i baršunaste smeđe ili crne pločice na koži, vjerojatno je riječ o karcinomu pluća.

webmd.com
Ogrubljivanje kože na ekstremitetima
"Odrvenjene" ruke i stopala prvi su put opisane 1997. U slučaju nefrogneične sistemske fibroze koža na ekstremitetima postaje smeđa i tvrda. Ponekad se jave i male žute mrlje u očima. Znanstvenici su tek nedavno ustanovili da supstanca koja sadrži gadolinium, a koristi se pri MRI skeniranju potiče ovo stanje kod pacijenata koji imaju zatajenje bubrega.

webmd.com
Ljuskavi osip na zadnjici - crveni jezik
Srećom, ovo je stanje vrlo rijetko. Crveni, ljuskavi osip uz kojeg se nekad jave male erozije na koži obično se vide kod starijih osoba. Zna započeti na pregibima zadnjice ili dlanovima, no može se pojaviti i negdje drugdje na tijelu. Obično se javi i bolnost jezika koji postaje izraziti svijetlocrven. Ukazuje na rak gušterače.

Kad uočite promjene na koži
Nisu sve promjene na koži zastrašujuće
Ne zaboravite - mnoge promjene na koži ne ukazuju na tako ozbiljna stanja i znaju relativno brzo proći. Ali ako sumnjate da nešto nije u redu - otiđite liječniku.

T.T.

Prethodni članci:


Koža, kosa i nokti trebaju dovoljno sumpora (14.05.2010.)
Pet načina da prestanete gristi nokte (29.12.2009.)
Kad uočite promjene na koži (21.08.2009.)

Net.hr

web preporuke

Komentari

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks