Namirnice koje rijetki jedu, a suzbijaju niz bolesti

Zašto se kvinoja i amarant vode kao jedne od najzdravijih namirinica? Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a proglasila je 2013. godinu, godinom kvinoje. Kako ih uopće pripremati?

19.1.2013.
13:22
VOYO logo

Amarant i kvinoja su drevne biljke iz Južne Amerike koje posljednjih desetljeća otkrivaju zainteresirani za zdravu prehranu. To su zapravo pseudožitarice, koje, za razliku od ostalih žitarica, sadrže sve potrebne aminokiseline pa ih primjerice ne moramo kombinirati s mahunarkama kako bismo zadovoljli sve potrebe našeg tijela za bjelančevinama.

Osim kao dobar izvor bjelančevina, amarant i kvinoja sadrže najveći udio željeza od svih žitarica, znatne koncentracije magnezija, fosfora i mangana, predstavljaju dobar izvor vlakana u prehrani te su odlične u suzbijanju cijelog niza bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prehrani se mogu koristiti i svježi listovi amaranta, no kod nas se mogu naći zrna ovih žitarica te obrađena zrna u obliku pahuljica s raznim dodacima (bolje je koristiti samo zrno bez dodataka), ili praha kojeg možemo dodavati jelima.

Ove dvije namirnice pripremamo poput ostalih žitarica, kuhamo kao prilog s povrćem i ostalim jelima. Možemo ih kuhane koristiti kao osnovu za razne salate te dodavati u juhe i razna variva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina prepreka pri uvođenju amaranta i kvinoje u prehranu može biti njihova relativno visoka cijena u odnosu na ostale žitarice (obično ćete ih naći u popularnim trgovinama zdrave prehrane).

Stoga će neki možda biti prisiljeni koristiti ih povremeno, ali će u svakom slučaju i to biti odlična zdrava promjena!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo