Šumsko voće štiti gene od oštećenja

Šumsko voće je najukusnije i najhranjivije kada se jede sirovo i svježe ubrano. Budući da se brzo kvari mnogi ih spremaju u zamrzivače, prave džemove i sokove.

6.3.2013.
8:19
VOYO logo

Talijanski stručnjaci su proveli nasumičnu studiju na 10 ispitanika koji su konzumirali 300 mg svježih borovnica dnevno i želea načinjenog od toga voća. Naime, znanstvenici iz Milana su htjeli istražiti poveznicu između borovnica, bogatih polifenolima poput antocijana i flavanola (antioksidansi), te njihovih utjecaja na gene i vaskularno zdravlje, objavljeno je u online časopisu Nutrition Research.

Uzeti su uzorci krvi 1, 2 i 24 sata nakon unosa ovoga voća, kako bi se pratio antioksidativni učinak borovnica u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 1 sata uočeno je smanjeno oštećenje genetskog materijala za 18% u odnosu na ispitanike koji su uzimali žele, no, nikakvih razlika nije bilo nakon 2 ili 24 sata. Do smanjenog oštećenja genetskog materijala došlo je upravo zbog snažnih antioksidativnih svojstva borovnice koja time spriječava oštećenje stanica slobodnim radikalima.

Znanstvenici su naglasili da su potrebna daljnja istraživanja o utjecaju borovnica na vaskularno zdravlje, a kako bi se u potpunosti razumio učinak borovnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo