Hrana i napici koji (ne)hlade!

Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, te kofeinski napici nisu dobar ljetni izbor jer povećavaju proces dehidracije stimulirajući izlučivanje tekućine iz organizma.

11.7.2011.
16:58
VOYO logo

Ljetne namirnice koje će vas poštedjeti kuhanja su dakako voće i povrće. Oni su i odličan izvor vitamina, minerala, ali i antioksidansa, primjerice ß-karotena i likopena, koji nude dodatnu ljetnu pogodnost štiteći kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka. Voće i povrće u pravilu obiluje vodom, koja služi kao dodatni izvor prijeko potrebne tekućine te istovremeno hladi. Dodatno, ove su namirnice bogate kalijem, elektrolitom koji se intenzivno gubi znojenjem i koji je za optimalno funkcioniranje organizma nužno nadoknaditi. Salate Najbrži recept za osvježenje je priprema voćnih i povrtnih salata načinjenih od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, rajčice, zelene salate, te tikvica i patlidžana.

Frape Odličan izbor su i razne vrste frapea s mlijekom od žitarica i voćem koji mogu poslužiti kao osvježavajući i hranjiv međuobrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice – kuhane i ohlađene Listu namirnica za osvježenje nadopunjuju i razne žitarice koje (nakon što su skuhane i ohlađene) u kombinaciji s ljetnim povrćem i zakiseljene limunovim sokom pružaju lakoprobavljiv obrok idealan za vruće ljetne dane. Dodatna pogodnost ovakvih obroka je obilje prehrambenih vlakana koje sadrži, a koja potiču pravilnu probavu te sprečavaju osjećaj nadutosti, koji je djelomično uzrokovan i gubitkom elektrolita znojenjem.

Riba i mliječni proizvodi Za probavu crvenog mesa potrebno je dosta energije koja posljedično zagrijava organizam. Stoga ljeti prednost valja dati lakoprobavljivim izvorima proteina, a tu nema premca ribi te plodovima mora. Potrebe na proteinima zadovoljit će i niskomasni mliječni proizvodi, a pri izboru sira prednost treba dati mekšim sirevima sa što manje masti, poput svježeg kravljeg sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskutabilni začini Svatko tko se ikad uputio u suptropske i tropske krajeve uvjerio se u začinjenost lokalne hrane. Ljute papričice, svježi đumbir, curry, papar i drugi 'agresivni' začini sastavni su dio svih jela vrućih klima. I iako vam se možda čini da tu nema pretjerane logike s obzirom da ti začini potiču zagrijavanje organizma, oni spašavaju od nesnosnih temperatura. Naime, kratkotrajna posljedica njihove konzumacije jest zagrijavanje, ali dugotrajno potiču znojenje i na taj način hlade tijelo. Stoga slobodno eksperimentirajte dok ne pronađete onaj koji vam najbolje odgovara aromama i svojstvom hlađenja.

Napici koji osvježavaju Tijelo se uslijed velikih ljetnih vrućina rashlađuje znojenjem izlučujući pritom toksine, ali i elektrolite i vodu. Kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu i pružili organizmu osvježenje, najbolje je posegnuti za vodom i nezaslađenim čajem sobne temperature. Pri vrlo intenzivnom znojenju, dobar su izbor i izotonični napici koji uz tekućinu nadoknađuju i izgubljene elektrolite, ali opet ohlađeni na sobnoj temperaturi jer previše hladna pića imaju nepoželjan učinak – pojačavaju osjećaj topline. Ledena zabluda U mislima mnogih sladoled i ledeno pivo su visoko na listi ljetnih osvježenja, no ti isti su, nažalost, u zabludi, barem kad je riječ o dugotrajnom hlađenju organizma. Naime, unos bilo koje hrane ili napitka čija je temperatura znatno manja od tjelesne temperature tijela dovest će do početnog kratkotrajnog učinka hlađenja. No, već nakon 15-20 minuta tijelo fiziološki reagira na gubitak toplinske energije na način da povećava dotok krvi u 'ohlađene' dijelove uspostavljajući ponovno normalnu tjelesnu temperaturu i time ponovno grijući organizam. Stoga je krajnji učinak omiljenog sladoleda ili ohlađenog piva ipak zagrijavanje organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjeti za kraj Nekoliko osnovnih prehrambenih pravila koja olakšavaju život pri ljetnim žegama: • Najbolji način za sprečavanje zagrijavanja organizma je vegetarijanska prehrana, stoga obogatite svoju trpezu voćem, povrćem, žitaricama i mahunarkama • Hranu pripremajte pirjanjem i na lešo, izbjegavaj prženje i pohanje • Izbjegavajte slana i masna jela • Crveno meso i suhomesnate proizvode zamijenite ribom i plodovima mora • Jedite češće, manje obroke • Obavezno doručkujte kako ne bi došlo do naglog pada tlaka tijekom jako vrućih dana • Čaj od metvice ili komorača, te pića od limete, grejpa ili limuna dodatno će vas rashladiti i pomoći u regulaciji znojenja • Lagana povrtna juha s dodatkom krastavca, tikvice ili tofua pružit će osvježenje i nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem • Izbjegavajte alkohol i kofeinske napitke • Konzumirajte hranu i piće sobne temperature

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107070612006 arti-201106210488006

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo