Hrana koju gušterača ne podnosi

Prehrana koju će vam liječnik odrediti ako dođe do upale gušterače vrlo je stroga, a posljedice nepridržavanja još su tegobnije.

22.2.2013.
7:33
VOYO logo

Gušterača je organ koji je dio endokrinog sustava, a nalazi se iza želuca. Najpoznatija je po tome što izlučuje inzulin, hormon koji kontrolira razinu šećera, tj. glukozu u krvi.

Zdrava gušterača stalno i besprijekorno regulira razinu šećera u krvi, čineći je ujednačenom tako što izlučuje inzulin u količini koja točno odgovara smanjenju i povećanju razine glukoze tijekom dana. Hormon inzulin proizvode beta-stanice koje se nalaze u gušterači. Ako beta-stanice ne proizvode dovoljno inzulina, dolazi do povećanja razine glukoze u krvi, odnosno hiperglikemije. Suprotna pojava, smanjena razina glukoze u krvi, naziva se hipoglikemija. Jetra pomaže gušterači u reguliranju razine šećera u krvi tako što pohranjuje višak glukoze u obliku koji se naziva glikogen. Kad dobije uputu od gušterače, jetra ponovno pretvara glikogen u glukozu, koju tijelo potom može upotrijebiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, gušterača proizvodi niz enzima koji pomažu u probavnom procesu. U slučaju da se u gušterači razvije upala, može se razviti pankreatitis.

Prehrana igra važnu ulogu u razvoju uvjeta koji mogu naškoditi gušterači

Alergeni

Ako imate nisku toleranciju ili ste osjetljivi na neku hranu, nemojte je jesti jer to može dovesti do povećanja slobodnih radikala u vašem sustavu, pa i upala vezanih uz pankreatitis. Na Sveučilištu Maryland Medical Center zaključili su da alergeni povećavaju rizik od razvoja poteškoća s gušteračom. Alergeni mogu biti mlijeko, sir, jaja i drugi mliječni proizvodi, kao i namirnice kojima su dodani kemijski aditivi i konzervansi, pšenica, kukuruz i soja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Transmasne kiseline i općenito puno masnoća

Industrijski obrađene namirnice bogate transmasnim kiselinama (margarin, hrana pržena u očvrsnutim biljnim mastima i slatkiši koji ih sadrže) mogu dovesti do razvoja žučnih kamenaca. Jedan od vodećih uzroka pankreatitisa je kad se žučni kamenac zaglavi u gušterači i blokira kanal koji otpušta enzime potrebne za ispravnu probavu hrane. Trebali biste smanjiti količinu crvenog prerađenog mesa i umjesto toga proteine jesti iz nemasnih izvora, kao što su riba i grah. Smanjiti, a ako je moguće i potpuno izbaciti procesiranu, pečenu hranu te hranu prženu u nezdravim uljima. Naime, tijelo ne može obraditi ili probaviti masnu hranu ako gušterača ne proizvodi dovoljno enzima probave.

Šećer

Suzdržite se od pretjerivanja u slatkoj hrani, kolačima, slatkišima i žitaricama za doručak, koje su pune šećera. Na MayoClinic.com upozoravaju da se ako ne promijenite prehranu, kronični simptomi pankreatitisa mogu se razviti u rak gušterače. Osim toga, mnoge namirnice bogate šećerom također sadrže velike količine masti, što je još veća prijetnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prejedanje

Osim što je dobro smanjiti količinu zasićenih i transmasti iz prehrane, trebali biste smanjiti ukupnu količinu hrane koju jedete. Prejedanje opterećuje gušteraču, što dovodi do oštećenja i pankreatitisa. Osim toga, pretilost je rizičan faktor za pankreatitis. Smanjenje unosa masti i ukupna potrošnja kalorija dobri su i za gušteraču i većinu drugih organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo