Hrana koju su Hrvati zaboravili jesti

Oni koji redovito jedu ribu kao primarni izvor životinjskih proteina, imaju niže vrijednosti glukoze u krvi, kao i niži rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

24.11.2011.
10:29
VOYO logo

Konzumacija crvenog mesa ima suprotan učinak – povećava rizik od dijabetesa i dovodi do povećanja tjelesne mase. Nažalost, i u mediteranskim zemljama poput Španjolske, u zadnjim desetljećima se smanjila konzumacija tipične autohtone mediteranske prehrane, a konzumacija zasićenih masnoća porijeklom iz crvenog mesa poprimila je zabrinjavajuće razmjere.

Grupa španjolskih znanstvenika provela je istraživanje na skupini od 340 muškaraca i 605 žena, u dobi od 55 do 80 godina, s visokim kardiovaskularnim rizikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni ispitanici koji su konzumiraju više ribe su imali niže koncentracije glukoze u krvi, dok su oni koji jedu više crvenog mesa imali veću tjelesnu masu, odnosno većinom su bili pretili, objavljeno je u Nutrición Hospitalaria.

Također, u skupini koja je konzumirala crveno meso zabilježeno je da je ta konzumacija bila gotovo svakodnevna, što prelazi okvire bilo kakvih prehrambenih preporuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo da je konzumacija crvenog mesa povezana s povećanim rizikom od:

• Razvoja kardiovaskularnih bolesti • Razvoja šećerne bolesti • Hipertenzije • Smanjenog životnog vijeka (prvenstveno zbog veće učestalosti pojave karcinoma i bolesti srca)

S druge strane, redoviti konzumenti ribe imaju duži životni vijek i niži rizik od razvoja nekoliko bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeno ukazuje da treba pojačati prehrambenu edukaciju stanovništva o blagodatima mediteranske prehrane te potrebama smanjenja konzumacije crvenog mesa, s istovremenim povećanjem konzumacije ribe.

Istraživanje Državnog zavoda za statistiku otkriva da tjedno pojedemo 0,37 kilograma mesa peradi, tri puta više kruha, odnosno 1,36 kilograma te 0,82 kg krumpira. Istovremeno, prosječni Hrvat pojede dvije jabuke i jednu do dvije banane tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječni Hrvat gotovo svakoga dana jede meso. Najčešće je to svinjetina, a odmah zatim meso peradi, dok govedine jede dvostruko manje, a teletine čak deset puta manje (tek 1,8 kg godišnje).

Vjerojatno stoga što više vole meso, Hrvati zapostavljaju konzumaciju ribe, koju jedu tek jednom tjedno ili manje. Budući da smo mediteranska zemlja, ovo bi svakako trebalo mijenjati, tako da prosjek bude barem dva puta tjedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo