Osim toga bogati su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga, ne cudi sto rezultati raznih studija pokazuju da redovita konzumacija oraha moze smanjiti rizik od srcanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.
U najnovijem istrazivanju, znanstvenici sa Sveucilista Scranton u americkoj drzavi Pennsylvaniji analizirali antioksidanse u nekoliko vrsta orasastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, ljesnjacima, brazilskim i indijskim orascicima.
'Orasi su rangirani iznad ostalog orasastog voca. Sacica oraha sadrzi gotovo dvostruko vise antioksidansa nego ista kolicina bilo kojeg drugog orasastog voca. Nazalost, ljudi jednostavno ne jedu dovoljno orasastih plodova. Nase istrazivanje pokazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti vise oraha', rekao je voditelj istrazivanja Joe Vinson.
Istrucnjaci savjetuju da ih konzumirate sirove, a ne obradene jer im se tako smanjuju antioksidativna svojstva. No, mnogi izbjegavaju orasaste plodove jer misle kako ce dobiti na tezini, ali oni sdrze zdrave polinezasicene i mononezasicene masti koje ne dovode do zacepljenja krvnih zila, kao i zasicene masti.
Jedete li orasaste plodove necete se udebljati. Dapace, strucnjaci tvrde kako cete izgubiti na tezini jer stvaraju osjecaj sitosti.
'Sedam oraha dnevno je idealna kolicina za maksimalnu zdravstvenu korist', dodao je dr. Vinson.