Bez nuspojavaKako sniziti temperaturu kod djece i odraslih

Kako sniziti temperaturu kod djece i odraslih

S dolaskom hladnoće povećava se broj oboljelih, najčešće od prehlade, upala i infekcija uzrokovanih virusima i bakterijama koje prati povišena temperatura. Kako u panici ne učiniti više štete nego koristi, savjetuje homeopatkinja Melita Žeželić.

Prije svega imajte na umu da je temperatura zdrava reakcija organizma, tj. naša urođena najsnažnija zaštita od virusa i bakterija. Bakterije se iznad 39 stupnjeva Celzijevih ne mogu razmnožavati, povećava se broj leukocita koji sprečavaju razvoj mikroba, ubrzavaju se metabolički procesi...

Dakle, temperatura sama po sebi nije bolest. Ona može biti popratna pojava uz već spomenutih stanja, ali može pratiti i nicanje zuba, upale uha, zarazne bolesti... Povišena temperatura se javlja i kod kroničnih oboljenja, a javlja se i kao posljedica trovanja, opeklina, lijekova, toplinskog udara.

Temperatura iznad 39 stupnjeva Celzijevih pri infekciji je znak općeg vitaliteta pojedine osobe, što je prisutno kod djece, te se u njih razvije visoka temperatura koja se najčešće snižava i sveukupno traje do tri dana, za razliku od starije populacije s kroničnim bolestima. Kod njih je opći vitalitet manji te u akutnim stanjima najčešće dolazi do blagog povišenja temperature te bolest traje dugo i može prijeći u kroničan oblik.

Ipak, nekad je temperatura znak za uzbunu, koji traži hitnu stručnu pomoć:◦temperatura je 41 stupanj Celzijus ili viša
◦temperatura je viša od 38,5 stupnjeva Celzijusa kod djece do četiri mjeseca života
◦toplotni šok
◦trovanje
◦opasnost od dehidracije – bolesna osoba ne može piti ili gubi mnogo tekućine povraćanjem, znojenjem ili proljevom
◦kod sumnje na meningitis – uz visoku temperaturu kod bolesnika je prisutna i izražena glavobolja ili bolnost u području vrata/bradom ne može dotaknuti prsa
◦konvulzija – nekontrolirano grčenje, trzanje ili trešnja dijelova ili cijelog tijela
◦temperatura nije jako visoka, ali bolesnik ima poteškoće s disanjem, gubi svijest, prisutna je zbunjenost, bolesnik je jako razdražljiv ili letargičan

Bolesnik se treba promatrati u cjelovitosti simptoma, jer visina temperature nije uvijek proporcionalna u odnosu na težinu bolesti.

Foto: thinkstock


Prirodni način spuštanja temperature - bez nuspojavaPrehrana i piće
Ne silite bolesnika da jede, naročito ne masnu hranu, kako bi se olakšao rad jetre koja je preopterećena detoksikacijom zbog bolesti, a energija potrebna za probavu hrane usmjerila na ozdravljenje. Za dijete su najbolje tople lagane juhe od povrća ili voda u kojoj se kuhalo povrće, rižina kašica, čaj od kuzua s jabučnim sokom. Čaj od kamilice potiče znojenje, a dobar je za nemirne i nervozne bolesnike. Za jačanje imuniteta, a ujedno i protiv infekcije, dobri su propolis, matična mliječ, echinacea, češnjak i hren.

Kupke i oblozi
Kupka u mlakoj vodi djelotvorna je kao i klasični lijekovi, ali nema nuspojava. Oblozi od svježeg tofua, lišća kelja, kupusa na čelu i na zatiljku, a kod vrlo visokih temperatura, kada je glava najvrući dio, koriste oblozi od bjelanjaka (ne kod osoba alergičnih na jaja) ili kriška sirovog krumpira na stopalima.

Homeopatske remedije
Belladonna, Ferrum phosphoricum, Pulsatilla, Apis, Bryonia, Aconitum... Svaka homeopatska remedija će sniziti temperaturu, ali samo kada su dobro odabrane, snizit će vrućicu i pomoći organizmu pri uništavanju mikroba i ubrzati oporavak. Osim povišene temperature, homeopat uzima u obzir sveukupnost simptoma te modalitete – je li bolesniku bolje u toploj/hladnoj sobi, kad je sam ili mu je bolje u društvu, raste li temperatura naglo ili se polagano povisuje, koja je potreba za toplim ili hladnim napicima, odsustvo žeđi, je li razdražljiv, plačljiv ili miran itd.ordinacija.hr

Magazin.hr

web preporuke

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks