Voda, štapići ili tuljci?Najbolje metode čišćenja uha

Najbolje metode čišćenja uha

Iako mnogi koriste pamučne štapiće za uho, liječnici znaju reći: 'U uho ne stavljajte ništa tanje od svog lakta'. Ovaj savjet je izuzetno dobro poslušati. Pogledajte zašto.

'Vanjski dio uha možete čistiti štapićima ali morate biti jako pažljivi da ne krenete putem koji ja nazivam 'traži i uništi', jer ćete tako nehotice ugurati vosak dublje u uho ili čak oštetiti bubnjić,' kaže dr. J. Randolph Schnitman, otorinolaringolog s Beverly Hillsa, California.

Za većinu ljudi čišćenje unutarnjeg dijela uha tijekom tuširanja je sasvim dovoljno za uklanjanje voska. 'Najbolje je pustiti da voda ulazi u uho, pazite samo da je topla, jer hladna i vruća može izazvati vrtoglavicu. Nakon toga zabacite glavu u stranu i izbacite vodu,' kaže dr. Brett Levine iz Torrancea, California.

Ako vam se u ušima nakuplja previše voska dr. Levine preporučuje da u ljekarni kupite sredstvo za uklanjanje voska koje ga omekšava pa se tijekom pranje lakše čisti uho. Tijekom tuširanja možete u uho ubaciti i par kapi mineralne vode, ulja za bebe ili maslinovog ulja što bi trebalo olakšati ispiranje. Čekajte tako par sekundi nagnuti u stranu pa zabacite glavu u suprotnu stranu, tako da tekućina i vosak izađu.

Ako ni jedna od ovih metoda ne djeluju, posjetite liječnika. Ponekad je u pitanju vrlo tvrd vosak, a liječnik će vam dati pravi savjet i isprati uho.

Voštani tuljci za uho?


U ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama i na privatnim štandovima nekih medara znaju se naći neobični voštani štapići za prirodno čišćenje ušiju. Mogu li voskom ili parafinom obloženi tuljci/štapići prirodno očistiti uši ili je nakupljena prljavština na dnu tuljca istopljeni vosak i parafin?

Čišćenje i nije tako jeftino (dva štapića potrebna za jedan tretman koštaju od 30 do 50 kuna), no iako na pakiranju zna pisati da nije riječ o medicinskom postupku, proizvođači i zagovornici metode tvrde da je ovo daleko bolja metoda od ispiranja ušiju kod liječnika.

Sam postupak uključuje naginjanje glave u stranu, stavljanje tuljca sa zaštitnim kartonom u jedno uho i paljenje vrha štapića. Sagorijevanje tuljca trebalo bi stvoriti vakuum koji će prljavštinu iz uha podići na površinu, usisavajući ih na dno tuljca. Čim izgori jedna trećina štapića treba ga ugasiti. Na vrhu ćete naći nakupinu prljavštine.

U američkoj klinici Spokane Ear, Nose, and Throat Clinic još je 1996. provedeno ispitivanje ovih navoda. Zaključeno je da je postupak neučinkovit u izvlačenju smole iz ušnog kanala. I druge studije su pokazale da tuljci za čišćenje ušiju imaju jednaku količinu nakupljene nečistoće pri vrhu stave li se da gore u uho ili negdje drugdje, te da je ova nakupina tek otopljeni vosak i čađa iz samog tuljca.

U listopadu 2007. američka Administracija za hranu i lijekove izdala je upozorenje u kojem stoji da su tuljci za uši opasni po zdravlje ukoliko se koriste učestalo i na neprikladan način nego to piše na uputama. Moguće su, naime, neželjene opekline lica ili ozljede srednjeg uha. I dosta, zabilježena su najmanje dva slučaja kada su tuljci uzrokovali požar u kući, jedan sa smrtnom posljedicom.

Prof. Edzard Ernst objavio je kritički osvrt na ovu temu. "Ne postoje podaci koji bi ukazivali da su tuljci za čišćenje ušiju korisni. Uz to, ponekad su povezani s ozljedama uha, što neminovno znači da uzrokuju više štete nego koristi. Njihovu upotrebu zato treba obeshrabrivati."

Do istog su zaključka došli i u udrugama kanadskih i američkih obiteljskih liječnika.

anketa

Uši čistim:

Glasaj Rezultati


Vezani članci:


Nevjerojatni razlozi gubitka sluha (23.08.2011.)
Najčešće ljetne nezgode liječi skromna biljka (22.07.2011.)

Magazin.hr

web preporuke

Komentari

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks