Ovu su najgora mjesta za jelo

Uredski stolovi, automobili, kauči, pa čak i kreveti, samo su neka od mjesta na kojima ljudi često objeduju.

16.8.2012.
11:55
VOYO logo

Pogledajte sedam najgorih mjesta za jelo:

U kuhinji

Iako je kuhinja odlično mjesto za spremanje hrane, to nije mjesto na kojem trebate jesti. Stojeći ispred hladnjaka ili iznad peći, grickanje tijekom pripreme ili odabira hrane može dodati mnoge neželjene kalorije. Majke znaju jesti i prilikom čišćenja tanjura, jer im je žao baciti ostatke hrane koje su njihova djeca ostavila.

Na poslu

Od jutarnje krafne ili buhtle koje donose 200 kalorija do naručenog fast fooda čija je kalorijska vrijednost preko 1500 kalorija - ured je postao izvrsno mjesto za debljanje. I samo nekoliko šaka kikirikija može donijeti 117 kalorija, a da ih potrošite trebalo bi vam oko 13 minuta trčanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U žurbi

Kad su istraživači s University of Rhode Island naložili sudionicima istraživanja da brzo pojedu veliki tanjur tjestenine, oni su konzumirali 646 kalorija u devet minuta. Oni kojima su rekli da jedu polako konzumirali su 579 kalorija u 29 minuta - dakle 67 kalorija manje i uz dodatnih 20 minuta. Brzo jedenje povezano je sa slabijom probavom i žgaravicom.

U mraku

Studija University of California u Irvineu, otkrila je da se prejedanje češće odvija u slabo osvijetljenom okruženju. Niža razina svjetla može uzrokovati da se osjećate manje inhibirani prilikom jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premalo žvačete

Brojne studije su pokazale da su koristi od žvakanja hrane sljedeće: pomaže probavljanju hrane, sprečavanju pojavi plinova, nadutosti i žgaravice. Sporije konzumiranje hrane i dobro žvakanje također povećavaju uživanje u okusu hrane. Kada je hrana dobro prožvakana, povećava se površina koja je izložena slini tj. probavnim enzimima. Koliko je dovoljno? Barem 25 puta žvačite jedan zalogaj, sve dok hrana ne postane gotovo tekuća. Dakako ovisno o tome što jedete.

U restoranu

Osim što je skuplja, hrana iz restorana može i proširiti struk. Velik broj istraživanja dovodi u vezu česte posjete restoranu i visoku razinu pretilosti. Sveučilište u Memphisu je provelo istraživanje koje sugerira da žene koje jedu između šest i 13 puta tjedno u restoranu u prosjeku unesu 290 dodatnih kalorija svaki dan, kao i veći unos masnoća i natrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred ekrana

Bilo da je riječ o TV-u ili računalu, grickanje pred ekranom može dovesti do čestog prejedanja. Gledanje televizije utvrđeni je faktor rizika za pretilost, osobito u djece i adolescenata. Jedenje dok gledate TV donosi dvostruku opasnost: dovodi do prejedanja i drži vas u sjedećem položaju te tako onemogućava aktivnije provođenje vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo