Tko želi zdravu gušteraču neka jede ovo

Gušterača igra važnu ulogu u probavi.

7.5.2013.
7:42
VOYO logo

Enzimi koje proizvodi gušterača razgrađuju hranu tako da ih tijelo može apsorbirati. Gušterača proizvodi i inzulin koji snižava razinu šećera u krvi te omogućuje pohranjivanje energije. Prava hrana njeguje i liječi gušteraču, te sprečava bolnu upalu gušterače – pankreatitis.

Borovnice, trešnje i višnje

Borovnice, tršenje i višnje dobar su izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brokula

Brokula i povrće poput prokulica, kupusa i cvjetače sadrže jake fitokemikalije koje štite od raka.

Češnjak

Češnjak, ali i crveni luk dobar su izvor važnih hranjivih tvari koje su bitne za zdravlje gušterače i prevenciju raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crno grožđe

Grožđe je odličan izvor resveratrola, jakog antioksidansa. No, ako imate upalu gušterače, izbjegavajte crno vino, umjesto toga jedite crno grožđe.

Crvene gljive reishi

Crvene gljive reishi smanjuju upale, a Kinezi ih koriste za uspostavu ravnoteže u tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špinat

Ova biljka je dobar izvor željeza i vitamina B, a oba elementa su bitna za gušteraču. Korisno je i drugo zeleno lisnato povrće.

Slatki krumpir

Slatki krumpir, kao i drugo narančasto i žuto povrće, poput mrkve, kukuruza i bundeve, sadrži sastojke bitne za zdravlje gušterače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tofu

Tofu je odličan primjer niskomasnog proteina. Proteini su potrebni gušterači, ali previše masti otežava njen rad.

Povrtna juha s rajčicama

Rajčica je odličan izvor vitamina C i drugih antioksidansa. A tu je potrebna tekućina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jogurt s aktivnim kulturama

Jogurt s aktivnim kulturama dobar je izvor probiotika, korisnih bakterija koje čuvaju imunitet i probavni sustav. Jedite onaj bez šećera.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo