Zaštitite se od raka želuca

Hrana bogata vitaminom C, kao što je paprika, tamno lisnato povrće, brokula, cvjetača, kivi, papaja, naranča i jagode, može smanjiti rizik i od raka želuca.

19.8.2013.
8:14
VOYO logo

Preporučena dnevna doza vitamina C za zdrave odrasle osobe iznosi oko 100 miligrama. No nema potrebe da gutate tablete jer i jedan limun sadrži pedesetak miligrama vitamina C.

A zašto je vitamin C tako dobar za prevenciju raka želuca? Naime, visoke doze vitamina C (askorbinske kiseline) uspješno suzbijaju razvoj infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koju se povezuje s pojavom adenokarcinoma želuca, ukazuje istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Odsjeka za metaboličke bolesti i gastroenterologiju u Varšavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinička istraživanja ukazuju da je veći rizik od spomenute infekcije povezan s niskim koncentracijama vitamina C u krvi i želučanom soku. Osim toga, visoke koncentracije vitamina C u želučanom soku mogu inaktivirati H. pylori ureazu, enzim koji pomaže da bakterija preživi u kiselom sadržaju želuca.

Treba naglasiti da vitamin C ne liječi infekciju, nego sprečava prvu infekciju ili reinfekciju bakterijom H.pylori. Zbog toga bi osobe kod kojih je dokazano postojanje infekcije trebale proći uobičajeni način liječenja, a tek nakon terapije mogu uzimati nadomjestke vitamina C da bi se spriječila reinfekcija bakterijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana bogata vitaminom C je paprika, tamno lisnato povrće, brokula, cvjetača, kivi, papaja, naranča, jagode...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo