Uzrok ljetnog osipa

Je li ljetni osip posljedica alergije na sunce? Najčešće to nije slučaj. Ako su žlijezde znojnice blokirane, te ne dopuštaju da znoj slobodno isparava, on se nakuplja ispod kože stvarajući osip.

Uzrok ljetnog osipa


U ljetno doba pacijenti mi se žale na razne vrste osipa po tijelu i licu – najčešći je uzrok reakcija na vrućinu. Naime, osip koji često izbija kao posljedica vrućine i vlage (milaria) nije karakterističan samo za male bebe nego se javlja i u odrasloj dobi. Moguće je naravno da je uzrok osipa i prava alergija na sunce no to je daleko rjeđi slučaj.

Simptomi:
Kod djece se osip najčešće javlja na glavi, prsištu, ramenima i vratu a kod odraslih ispod pazuha te u preponama no može se javiti na bilo kojem dijelu tijela. Tegobe mogu biti vrlo blage: od malih točkica i mjehura do izrazito crvenih, natečenih izraslina po tijelu.

Uzrok:
Ako su žlijezde znojnice blokirane, te dopuštajući da znoj slobodno isparava, on se nakuplja ispod kože stvarajući osip.

Nekoliko vrsta osipa:
Milaria crystalina: najblaži oblik reakcije na vrućinu , zahvaća samo površinski sloj kože (stratum corneum) , izgleda poput sitnih mjehurića ili točkica, obično ne svrbi niti ne boli. Osip uglavnom prođe sam od sebe, bez terapije.

Milaria rubra: zahvaća dublji sloj kože (epidermis), osip izgleda poput crvenih sitnih izraslina koje izazivaju intenzivan svrbež. Može javiti odmah nakon izlaganja vrućini ali je češći nakon nekoliko tjedana provedenih u toploj, vlažnoj atmosferi.

Milaria profunda: rjeđi oblik osipa, zahvaća dublji sloj kože (dermis) i javlja se odmah nakon izlaganja vrućini ili intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti (kod prezagrijavanja).

Čimbenici rizika:
- Nedovoljno razvijene žlijezde znojnice: ovo je slučaj kod novorođenčadi, posbice za vrućeg, vlažnog vremena, ali i ako se bebe pretoplo odijevaju
- Tropska klima: osobito kod osoba koje se tek presele u trope s tim da tegobe jenjavaju vremenom
- Pojačan tjelesna aktivnost
- Sintetska odjeća
- Lijekovi: bethanecol, clonidin, isotretinoin (Accutane)
- Kreme i losioni koji zatvaraju žlijezde znojnice

Terapija:
Najbolja terapija je sprječiti znojenje, nositi odjeću od pamuka te materijala 'koji dišu', limitirati tjelesnu aktivnost.
Za blagi osip dovoljne su samo gore navedene mjere.
U slučaju tegoba preporuča se:

- Losioni na bazi kalamina (calamine) , kombinacija cinkovog oksida i željeznog oksida, nanosi se na tijelo u slučaju pruritusa (svrbeža) ili kreme/losioni na bazi mentola
- Lanolinske kreme koje sprječavaju začepljenje izvodnih kanalića žlijezda znojnica (Melem kod nas)
- Lokalna aplikacija kortikosteroidnih masti /krema u težim slučajevima
- Neke studije preporučuju uporabu vitamina C i A nekoliko dana


Bibliografija:
Nikki A Levin MD PhD: Milaria: Treatment and Medication
Merck Manual of Diagnosis and therapy
Mayo clinic patient informationZa MojDoktor: dr. Mirela Cvijanović, spec.interne medicine

Net.hr

web preporuke

Komentari

Showbiz

Web igrice

  • World Basketball Championship
  • Monkey GO Happy 4
  • Toetrix
  • Santa in Trouble
  • Snow Angels
  • Free Jelly
  • Deadly Road Trip
  • Assassin's Greed
  • Sport Car Bubble
  • Super Blocks