ADMIRAL O RATNIM DANIMA: / 'U Beogradu su pripremili sampanjac, mislili su da ce Tudman biti ubijen'

Admiral u mirovini Davor Domazet Loso, gostujuci u emisiji Nedjeljom u dva, rekao je kako bi se Oluja trebala slaviti pod geslom - Oluja - cin dobra.

10.5.2015.
15:49
VOYO logo

Inzistirao je na definiciji mimohoda - to je vojna kazalisna predstava na otvorenom.

"Ona moze biti prikazana dogodine na Dan Oruzanih snaga, istaknuo je. Nedvojbeno je da se obljetnica Oluje mora slaviti u Kninu, ondje gdje je sve pocelo i gdje je zavrsilo", rekao je Domazet u emisiji Nedljeljom u dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je kako je za njega Oluja bila cin dobra. Ostavili smo cetiri puta otvorena za siguran izlazak onih koji su zeljeli otici. Jedan od vaznijih ciljeva nasih planova je bio kako sacuvati srpske zivote. Hrvatska vojska je jedina u povijesti ratovanja koja je sprijecila genocid, naglasio je.

Na pitanje o Medackom dzepu, Domazet je rekao kako je, usprkos pojedinacnim zlocinima koji su se dogodili, Hrvatska vodila najcistiji rat. Medije je okrivio za prikazivanje akcija iz Domovinskog rata kao zlocinackih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U emisiji je govorio i o svojem zivotu od skolovanja u jugoslavenskim ratnim skolama do sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Medu ostalim, govorio je i o "slucaju Spegelj". Domazet je rekao kako nije postojao nikakav "plan Spegelj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pisao sam o tome u nekoliko svojih knjiga. Vojnom vrhu Jugoslavije trebao je legalitet za napad vojske na vojarne u Hrvatskoj. Spegelju je postavljena zamka", istaknuo je Domazet.

Govorio je i o situaciji kada je 1991. nakon napada na Banske dvore pao u nemilost predsjednika dr. Franje Tudmana. Domazet je bio optuzen da je znao da ce se taj napad dogoditi. Rekao je kako je njegova diskreditacija bio plan slozen u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada nisu uspjeli u 14 dana okupirati Hrvatsku, trebalo je prijeci na otvorenu agresiju. Medutim u to vrijeme Tudman pobjeduje na diplomatskom podrucju. U vojnom vrhu je doslo do prijepora. I tog 7. svibnja je bio sastanak vojnog vrha u Beogradu za koji su pripremili sampanjac jer su ocekivali da ce Tudman biti ubijen. Kad im to nije uspjelo, morali su se usredotociti na nesto drugo, a to sam bio ja. Za njih sam bio preopasan jer sam puno toga znao. A i u HDZ-u je bilo onih koji su prizeljkivali moju diskreditaciju", rekao je Domazet. Nakon godine dana nemilosti,

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo