BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR / Inovativni chef uz pomoć voditeljice Ide Hamer pripremio savršeni tuna steak

Image

I ove nam je sezone popularni chef Špiček pripremio niz primamljivih i vrlo ukusnih kulinarskih kreacija koje će, vjerujemo, zadovoljiti sve gurmane, od najzagriženijih ljubitelja mesnih specijaliteta do vegana

26.4.2024.
9:23

U prvoj epizodi nove sezone specijala BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR popularnom chefu Tomislavu Špičeku u goste je stigla Ida Hamer, televizijska novinarka i voditeljica. „Jako sam sretna što sam danas ovdje, jer moram priznati da nisam baš najspretnija u kuhinji pa se nadam da ću ovom prilikom nešto novo i korisno naučiti", priznala je Ida kroz smijeh. Ida je odmah zasukala rukave i uz stručno vodstvo našeg chefa Špičeka primila se posla.

Image

Na meniju se našao fini odrezak od tune u BBQ SPAR somunu s prilogom od svježih šparoga i SPAR PREMIUM tartufatom. Odrezak od tune uvijek je odličan izbor za grill jer ova plava riba sadrži malo masti, a bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama, sadrži minerale poput natrija i selena te vitamine B6 i B12.

Tuna steak i šparoge u savršenoj simbiozi

Kako smo još uvijek u sezoni šparoga, chef Špiček za prilog je odabrao ovo povrće bogato vitaminima A, C, K, skupine B, sadrži flavonoid rutin, folnu kiselinu, inulin, bakar, željezo, kalij, mangan, cink, kolin i selen, a ima vrlo malo kalorija. Iako većina recepata za pripremu šparoga uključuje neku vrstu termičke obrade, Špiček je pokazao kako spremiti marinirane sirove šparoge koje u kombinaciji s tartufatom te pomno izbalansiranom mješavinom začina i umaka imaju fenomenalan okus, ali i zadržavaju sva svoja nutritivna svojstva.

Inovativni recepti u svakoj epizodi

Kao i uvijek, chef je za kulinarski specijal BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR osmislio ukusne i inovativne recepte koje će nam predstaviti u novoj sezoni kulinarskog specijala, a SPAR se pobrinuo za kvalitetne i svježe namirnice. Rezultat je, vidjet ćete i sami, istinska BBQ majstorija!

Sastojci:

  • 500 grama tune
  • 150 grama SPAR BBQ somuna
  • 400 grama SPAR grčkog jogurta tzatziki
  • SPAR PREMIUM maslinovo ulje
  • Češnjak 250 ml
  • SPAR PREMIUM tartufata
  • Svježe šparoge
  • S-BUDGET majoneza
  • SPAR senf Dijon
  • SPAR mileram
  • Limun
  • Limeta
  • SPAR Sol
  • SPAR mljeveni bijeli papar
  • S-BUDGET rukola
  • SPAR svježi ružmarin

Priprema:

Komad svježe tune narezati na tanje ploške debljine od oko jednog centimetra. Odreske tune nauljite SPAR PREMIUM maslinovim uljem, zatim premažite finim SPAR grčkim tzatziki jogurtom i ostavite u toj marinadi dvadesetak minuta. Za to vrijeme, SPAR BBQ somun prerežite po sredini i stavite na već lagano zagrijani roštilj. Kada je somun dovoljno zagrijan, maknite ga s roštilja i premažite maslinovim uljem i malo češnjaka.

Image

Zatim na dobro zagrijani roštilj stavite peći odreske tune. Duljina pečenja uvijek ovisi o debljini odreska mesa i o tome volite li jače ili slabije pečene odreske. U pravilu je odreske debljine oko jednog centimetra dovoljno peći najviše dvije minute sa svake strane, premazujući ih grančicom ružmarina i maslinovim uljem. Nakon što su pečeni, odreske začinite s malo maslinovog ulja te soli i papra po ukusu.

Image

Svježe šparoge nasjeckajte na manje komadiće. Trik je u tome da se šparoga reže do tvrdog dijela, i to ukoso na manje komadiće, a kad dođete do srednjeg i najmekanijeg dijela može i na veće komade. Šparoge stavite u marinadu koja se priprema od malo soka svježe iscijeđenog limuna, svježe iscijeđenog soka limete i malo soli.

U posebnoj posudi pripremite umak od jedne velike žlice SPAR milerama, pola žličice SPAR senfa Dijon te žlice i pol S-BUDGET majoneze. Kada dodajete majonezu, pazite da dodajete u istom omjeru u kojem ste stavili mileram i senf. Na kraju stavite na vrh žličice SPAR PREMIUM tartufate, dodajte u smjesu i sve dobro promiješajte. Kod dodavanja tartufate treba biti oprezan pa nemojte pretjerivati kako tartufata ne bi preuzela sve druge okuse.

Image

Na zagrijanu polovicu somuna, koju ste ranije premazali maslinovim uljem i češnjakom, dodajte listiće svježe S-BUDGET rukole. Na tu podlogu stavite odrezak tune i preklopite s drugom polovicom somuna. Na tanjur servirajte somun s odrescima tune, šparoge s tartufatom te ih prelijte s umakom i poslužite.

Dobar tek!

Image

Ako ste propustili prvu epizodu specijala BBQ majstorije sa Špičekom by SPAR, reprizu možete pogledati petkom u 13.10 sati!

 Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama