IZ PRIVATNE KOLEKCIJE / Kacige velikana na aukciji: Među njima i spaljena koju je Lauda nosio kada je umalo živ izgorio

Image
Foto: AFP

Odlučnost Nikija Laude nadahnula je milijune i potvrdila njegov status jednog od najvećih vozača svih vremena

26.4.2024.
10:02
AFP
VOYO logo

Kaciga koju je legendarni austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda nosio u trenutku kada je doživio tešku nesreću 1976. godine, bit će prodana na aukciji. Riječ je o kacigi koju je Lauda nosio na utrci za Veliku nagradu Njemačke voženoj na stazi Nürburgring u Njemačkoj, a koja će se ponuditi na aukciji kuće Bonhams uoči F1 utrke u Miamiju.

Image
ZBIRKA OD 12 MILIJUNA DOLARA /

Kultni sportski predmeti idu na aukciju: Jordan, Bryant, Gretzky... te jedna od najvrjednijih stvari Muhammada Alija

Image
ZBIRKA OD 12 MILIJUNA DOLARA /

Kultni sportski predmeti idu na aukciju: Jordan, Bryant, Gretzky... te jedna od najvrjednijih stvari Muhammada Alija

Lauda je gotovo cijelu minutu bio zarobljen u gorućem bolidu, a kaciga je upečatljiv podsjetnik na jedan od isto tako upečatljivih trenutaka u povijesti Formule 1. Ova kaciga je dio kolekcije od ukupno osam koje će biti prodane. Ostale pripadaju Michaelu Schumacheru, Nigelu Mansellu, Gillesu Villeneuveu, Alainu Prostu, Gerhardu Bergeru, Jeanu Alesiju i Eddieju Irvineu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niki Lauda (1949.-2019.), legendarni trostruki svjetski prvak Formule 1, s pravom se slavi kao jedan od najtalentiranijih, najizdržljivijih i najinteligentnijih vozača motosporta. Šampion koji se neumorno zalagao za poboljšanja sigurnosti staze i vozača tijekom cijele svoje karijere. Nevjerojatna odlučnost Nikija Laude najbolje je ilustrirana njegovim preživljavanjem i oporavkom od nesreće na ozloglašenoj stazi Nürburgring Nordschleife u Njemačkoj u kolovozu 1976. – utrke koju je Lauda pokušao uvjeriti svoje kolege vozače da bojkotiraju zbog lošeg vremena i sigurnosnih standarda na stazi.

Image
Foto: EPA-EFE

Niki Lauda, smrt, tragedija, formula 1

Kaciga koja nikada prije nije bila na aukciji, a koju je Niki Lauda nosio tijekom utrke bit će ponuđena na prodaju od strane odjela Bonhams u subotu 4. svibnja po procjeni od 50.000 do 60.000 dolara. Kao što i priliči legendarnom F1 svjetskom prvaku, dio prihoda od prodaje će prodavač i BonhamsICars donirati odabranoj dobrotvornoj organizaciji obitelji Lauda, ​​UNICEF-u, kako bi podržali njihov vitalni rad u pružanju humanitarne pomoći djeci širom svijeta. Kaciga će biti izložena u šatoru za pregled automobila Bonhams|Cars na Miami International Autodromu tijekom vikenda od 3. do 5. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sin Nikija Laude, Lukas Lauda, ​​govoreći u ime obitelji Lauda rekao je: "Oduševljeni smo što ostavština našeg oca nastavlja pružati pomoć i pomoć onima kojima je najpotrebnija. Izazovi s kojima se suočava UNICEF u pružanju humanitarne pomoći djeci diljem svijeta su ogromni , ako možemo dati mali doprinos poboljšanju mogućnosti za druge; rado ćemo to učiniti."

"Imamo privilegiju predstaviti ovu povijesno značajnu kacigu, kao dokaz ostavštine Nikija Laude kao vozača i šampiona za sigurnost vozača. Njegova nepokolebljiva odlučnost i čista hrabrost promijenili su putanju povijesti utrka", rekao je James Garguilo, Bonhams|Cars Specijalist za automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: BONHAMS

Do 1976. Niki Lauda postao je dominantan vozač svoje generacije, bio je branitelj naslova svjetskog prvaka i vodio je bitku za naslov te godine. Unatoč nepovoljnim uvjetima i sigurnosnim problemima koje su iznijeli brojni vozači, utrka Nürburgringa je nastavljena. U drugom krugu utrke, Lauda je sudjelovao u nesreći u kojoj je njegov automobil udario u barijeru, što je rezultiralo odlijetanjem kacige i zapaljenjem motora. Četvorica njegovih kolega vozača intervenirala su, izvukavši Laudu iz olupine, odigravši ključnu ulogu u njegovom preživljavanju.

Image
Foto: BONHAMS

Oporavak koji je uslijedio postao je jedan od najznačajnijih trenutaka u povijesti Formule 1. Unatoč teškim opeklinama i oštećenjima dišnog sustava, Lauda se vratio utrkama na Velikoj nagradi Italije, samo 40 dana nakon nesreće. Sljedeći dan kvalificirao se na izvanredno peto mjesto. Na dan utrke Lauda je završio iscrpljujuća 52 kruga; završivši na nevjerojatnom četvrtom mjestu. Dok ga je 1976. britanski vozač James Hunt naposljetku doveo do naslova svjetskog prvaka; nevjerojatna priča o prvenstvu iz 1976. prikladno je prepričana u filmu Rona Howarda iz 2013., RUSH (Utrka života). Odlučnost i vještina Nikija Laude doveli su ga do osvajanja drugog naslova svjetskog prvaka 1977. i trećeg 1984. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: BONHAMS

Odlučnost Nikija Laude nadahnula je milijune i potvrdila njegov status jednog od najvećih vozača svih vremena. Nakon njegove nesreće, staza Nürburgring redizajnirana je za veću sigurnost i primijenjeni su novi propisi. Lauda se zalagao za sigurniji dizajn trkaćih automobila i staza, zalažući se za strožu kontrolu nad uvjetima vožnje i organizatorima utrka.

Od 1976. kaciga se nalazi u privatnom posjedu u značajnim kolekcijama suvenira automobila i Formule 1. Ova jedinstvena prilika označava prvi put da je javno dostupna na dražbi. Kaciga izvorno obojena u crveno s bijelim slovima 'Niki Lauda' s obje strane, zajedno s logotipovima za Agv, Goodyear i Romerquelle, pokazuje velika oštećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: BONHAMS

Ovaj dio sportske povijesti dolazi iz privatne kolekcije i bit će ponuđen zajedno sa sedam drugih kaciga legendarnih Grand Prix vozača.

  • Michael Schumacher, Ferrari, 1997. kaciga nošena za vrijeme vikenda Italian Grand Prixa ($25,000-30,000)
  • Nigel Mansell, Ferrari, 1989/1990. kaciga nošena kroz cijelu sezonu ($25,000-30,000)
  • Gilles Villeneuve, Ferrari, 1981/1982. kaciga nošena kroz cijelu sezonu ($20,000-25,000)
  • Alain Prost, Ferrari, 1990. kaciga koju je nosio na Italian Grand Prixu i završio na drugom mjestu ($15,000-20,000)
  • Gerhard Berger, Ferrari, 1995. kaciga nošena kroz cijelu sezonu ($5,000-7,000)
  • Jean Alesi, Ferrari, 1995. kaciga nošena kroz cijelu sezonu ($5,000-7,000)
  • Eddie Irvine, Ferrari, 1998. kaciga koju je nosio na French Grand Prixu i završio na drugom mjestu ($5,000-7,000)
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo